PALI U PHILADELPHIJI

VIDEO: ČOVJEKA S BALKANA UHITILI NAKON JEDNE OD NAJVEĆIH ZAPLJENA DROGE U POVIJESTI SAD-a 'Ova količina kokaina može ubiti milijune ljudi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2019. u 13:17

Authorities have seized this record-breaking haul of cocaine - worth a staggering $77 MILLION USD [£58.9 million GBP].
Approximately 3,200 lbs [1450 kg] of the drug was intercepted at the Port of New York/Newark in a joint bust by multiple law agencies.
It was the second-largest cocaine seizure at the port ever, authorities said, and the largest in more than two decades.
The class A drugs were found in sixty packages in a shipping container on February 28.
The U. S. Customs and Border Protection (CBP), the U. S. Coast Guard (USCG), Homeland Security Investigations (HSI), the Drug Enforcement Administration (DEA), the New York Police Department (NYPD), and the New York State Police (NYSP) worked together on the operation.
This is a significant seizure, in fact it is the largest cocaine seizure at the Port of New York/Newark since May 1994,
Profimedia, Mega Agency

Zapljena droge / Ilustracija

 

Federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina u vrijednosti većoj od milijarde dolara s broda u Philadelphiji u jednoj od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa, a među uhićenima je crnogorski državljanin.

Federalni, državni i lokalni službenici ukrcali su se na teretni brod MSC Gayane usidren u philadelphijskoj luci Packer i pronašli kokain u sedam brodskih kontejnera, navodi se u izvješću podnesenom Federalnom sudu.

Uhićena su dva člana posade, Ivan Đurašević i Fonofaavae Tiasaga, i protiv njih su podignute optužnice. Oba muškarca rekla su istražiteljima da su pomogli natovariti brod s kokainom tijekom putovanja, navodi se u izvješću.

Američki istražitelji nagađaju da je Đurašević za pomoć da se droga ukrca na brod trebao dobiti 50.000 dolara u kriptovaluti.

Podgorički portal Vijesti objavio je da je Đurašević crnogorski državljanin s prebivalištem u Budvi.

Istragom je utvrđeno da je tijekom putovanja brodu prišlo 14 plovila s kojih je zapakirana droga prebačena na teretni brod MSC Gayane.

Đurašević se poslužio brodskim kranom kako bi brod natovario drogom. U tome mu je pomagao drugi uhićeni muškarac. Nakon što bi preuzeli pakete s drogom, ovi članovi posade kokain su pokušavali prikriti među ostalim teretom.

"Ova količina kokaina može ubiti milijune ljudi", objavio je na Twitteru američki državni tužitelj u Philadelphiji William McSwain. Njegov ured procijenio je vrijednost zaplijenjenog kokaina na više od milijardu dolara.

 

Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tijekom prošlog mjeseca, pokazuju podaci Reutersa o praćenju plovila.

Vlasnik teretnog broda, tvrtka Mediterranean Shipping navodi u priopćenju da su upoznati s incidentom i da surađuju s američkim vlastima u razotkrivanju trgovine ilegalnim drogama.

Zapljena je jedna od najvećih u povijesti SAD-a, uključujući zapljenu 21 i 14 tona kokaina u Kaliforniji i Teksasu 1989. godine.

Kokain je najčešće konzumirana ilegalna droga u SAD-u, navode federalni službenici.

Izdvajamo