PALI U PHILADELPHIJI

VIDEO: ČOVJEKA S BALKANA UHITILI NAKON JEDNE OD NAJVEĆIH ZAPLJENA DROGE U POVIJESTI SAD-a 'Ova količina kokaina može ubiti milijune ljudi'

 
Zapljena droge / Ilustracija
 Profimedia, Mega Agency

Federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina u vrijednosti većoj od milijarde dolara s broda u Philadelphiji u jednoj od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa, a među uhićenima je crnogorski državljanin.

Federalni, državni i lokalni službenici ukrcali su se na teretni brod MSC Gayane usidren u philadelphijskoj luci Packer i pronašli kokain u sedam brodskih kontejnera, navodi se u izvješću podnesenom Federalnom sudu.

Uhićena su dva člana posade, Ivan Đurašević i Fonofaavae Tiasaga, i protiv njih su podignute optužnice. Oba muškarca rekla su istražiteljima da su pomogli natovariti brod s kokainom tijekom putovanja, navodi se u izvješću.

Američki istražitelji nagađaju da je Đurašević za pomoć da se droga ukrca na brod trebao dobiti 50.000 dolara u kriptovaluti.

Podgorički portal Vijesti objavio je da je Đurašević crnogorski državljanin s prebivalištem u Budvi.

Istragom je utvrđeno da je tijekom putovanja brodu prišlo 14 plovila s kojih je zapakirana droga prebačena na teretni brod MSC Gayane.

Đurašević se poslužio brodskim kranom kako bi brod natovario drogom. U tome mu je pomagao drugi uhićeni muškarac. Nakon što bi preuzeli pakete s drogom, ovi članovi posade kokain su pokušavali prikriti među ostalim teretom.

"Ova količina kokaina može ubiti milijune ljudi", objavio je na Twitteru američki državni tužitelj u Philadelphiji William McSwain. Njegov ured procijenio je vrijednost zaplijenjenog kokaina na više od milijardu dolara.

Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tijekom prošlog mjeseca, pokazuju podaci Reutersa o praćenju plovila.

Vlasnik teretnog broda, tvrtka Mediterranean Shipping navodi u priopćenju da su upoznati s incidentom i da surađuju s američkim vlastima u razotkrivanju trgovine ilegalnim drogama.

Zapljena je jedna od najvećih u povijesti SAD-a, uključujući zapljenu 21 i 14 tona kokaina u Kaliforniji i Teksasu 1989. godine.

Kokain je najčešće konzumirana ilegalna droga u SAD-u, navode federalni službenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58