MODNA POLICIJA

VIDEO: DESETLJEĆIMA SU ZLOSTAVLJALI ŽENE, SAD PROGANJAJU I MUŠKARCE Vojnici ih love po selima i noževima nasilno režu kosu ako je frizura nepristojna

 
Ilustracija
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Posljednjih nekoliko tjedana korisnici društvenih mreža u afričkoj državi Sudan užasnuti su video snimkama i fotografijama mladih muškaraca čije afro frizure prisilno šišaju pripadnici paravojne formacije Janjaweed koje podržava vlast. Njihovi članovi navodno po siromašnijim dijelovima glavnog grada Khartouma hvataju muškarce s duljom kosom, posebno afro frizurom, i s oružjem u rukama im skidaju dlake s glave.

Ovo je samo posljednja u nizu represija o kojoj je za BBC pisala tamošnja novinarka Zeinab Mohammed Salih, opisujući rigorozne zakone i brutalne kazne koje se tiču mode.

Skupina Janjaweed optužena je za grozne zločine u Darfuru početkom 2000-tih. Palili su sela, ubijali mušku populaciju, a žensku silovali. U međuvremenu su se preimenovali u Rapid Support Forces, a sad su navodno zaduženi za hvatanje i zaustavljanje krijumčara ljudima i migranata koji kreću prema Europi.

Afro frizura se u Sudanu u konzervativnim vjerskim i društvenim krugovima povezuje s ‘nastranim ponašanjem’, a pod taj pojam vlast svodi svašta. Zbog modnog odabira u Sudanu možete imati velikih problema.

UPOZORENJE! Video koji slijedi nekima bi mogao biti uznemirujuć!

Policija prvenstveno uhićuje i kažnjava žene ako nose ‘nepristojnu odjeću’ u što primjerice spadaju traperice, odnosno bilo kakve hlače. Zatvaraju se čak i žene koje rade na javnim mjestima. Kako bi izbjegle probleme, žene moraju pokriti kosu i glavu maramom te obavezno moraju nositi dugačke haljine ili suknje, dovoljno široke da se ne ocrtava linija tijela.

Ove je zakone donio režim aktualnog predsjednika Omara al-Bašira koji je došao na vlast 1989. Vratio je na snagu šerijatski zakon koji je bio ukinut četiri godine ranije. Prema informacijama organizacije koja se bori za prava žena, No to Women's Oppression, vlast godišnje uhiti između 43 i 50 tisuća žena zbog odjeće.

Raspravu je dodatno zahuktala nedavna debata na televiziji Deutsche-Welle kad je bivša novinarka i aktivistica Weam Shawgi odgovorila istaknutom imamu koji je rekao da seksualno napastvovanje i dječji brakovi mogu biti opravdani. Shawgi mu je rekla da bi trebao razmišljati i razgovarati o problemima kao što su jednake plaće, a ne što žene nose.

I dok su mnogi osudili njezine riječi komentirajući na društvenim mrežama da je pokazala totalno nepoštovanje prema imamu, neki su rekli da njezini stavovi odražavaju stavove i frustraciju koje osjećaju mnoge žene u Sudanu. Još tijekom emisije mlada je žena primila prijetnje smrću i zbog toga se 28-godišnjakinja odonda skriva.

Debata ipak nije ništa promijenila jer je policija u listopadu uhitila pjevačicu Monu Magdi Salim zbog toga što je na društvenim mrežama objavila fotografije s koncerta na kojem je nastupala u tajicama. Optužili su je za nepristojno odijevanje i ako je proglase krivom, bit će kažnjena bičevanjem.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Zaklade Thomson Reuters Sudan je jedna od pet najgorih država u arapskom svijetu kad su u pitanju prava žena. Human Rights Watch uporno upozorava da vlasti koriste seksualno napastvovanje, zastrašivanje i druge oblike zlostavljanja kako bi ušutkali sve one koji stanu u obranu ženskih prava. Ista je organizacija izvijestila da je u Južnom Sudanu gotovo polovica djevojaka između 15 i 19 godina već u braku, dok se neke udaju već sa 12 godina.

Zeinab Mohammed Salih smatra da je ovo samo dokaz kako se establišment boji bilo kakve promjene i gleda na nju kao prijetnju autoritetu. Do jučer su to uglavnom bile žene, a po novim propisima dobro se neće provesti ni mladi muškarci koji svoju individualnost izražavaju afro frizurom, dreadlocksima ili širokim trapericama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:55