TRGOVINA BEZ BLAGAJNICA

VIDEO: DOBRODOŠLI U DUĆAN BUDUĆNOSTI Pogledajte kako izgleda kupnja najobičnijih namirnica bez redova i čekanja

 
 YOUTUBE/Screenshot

Jurite s posla, dosta vam je svega i jedva čekate da dođete kući, no prije ste, nadobudno, samo na pet minuta svratili u supermarket kako biste kupili kruh i mlijeko. Tih pet minuta na kraju se pretvorilo u najmanje pola sata - vidjeli ste još nešto, a na kraju zaglavili na blagajni, u dugačkom redu.

A sad vizualizirajte trgovinu u kojoj nema blagajne ni gužve i kupnja traje doslovno pet minuta. Uđete i uzmete što vam treba, strpate to u svoju torbu i brže-bolje se izgubite iz dućana, kao da ste upravo nešto ukrali.

Pravi futurizam

Ako vam se sviđa koncept, najbliža takva trgovina je u Seattleu. I ne samo da je najbliža, nego je i jedina. Riječ je o prvoj futurističkoj Amazon Go prodavaonici, koja je jučer otvorila svoja vrata za javnost.

“Kreirali smo najnapredniju šoping-tehnologiju na svijetu tako da više nikad ne trebate čekati u redu”, pohvalio se Amazon u poruci na svojoj internet stranici u nedjelju, dan prije otvaranja Amazon Go dućana.

Prodavaonica je površine 170 četvornih metara i da, neobična je. Ulaz je, pišu novinari koji su je posjetili uoči otvaranja, nalik na onaj u podzemnu željeznicu. Umjesto da uzmete košaricu - koja vam nije potrebna jer sve stvari samo možete strpati u svoju vrećicu ili torbu - trebate se skenirati na Amazon Go aplikaciji za pametne telefone. Kad to napravite, odjednom ste “u sustavu” i on prati što ste uzeli s police. Ako ste uzeli neki proizvod, njegova cijena automatski će se pojaviti u vašoj virtualnoj Amazon košarici. Ako ste se predomislili i vratili ga na policu, nestat će i iz vaše virtualne, online košarice.

Kad obavite kupnju i samo izađete - jer nema blagajni, pa čak ni onih samouslužnih - nakon nekoliko minuta dobit ćete račun. I to je otprilike to.

Na policama se nalaze manje-više tipični proizvodi, od kojih se neki prodaju i u Whole Foodsu, lancu supermarketa koji je Amazon kupio prošle godine za 13,7 milijardi dolara.

Ipak zaposlenik

Na policama su, primjerice, unaprijed pripremljeni sendviči i ručkovi, među ostalim Amazonovih brendova Wickedly Prime. Dućan ima i mali odjel s pivom i vinom, na kojem zaposlenik pregledava osobne iskaznice onih koji žele kupiti alkohol.

I da, teško je bilo što ukrasti, barem tako tvrdi novinar New York Timesa Nick Wingfield. On je unaprijed tražio odobrenje za svoj mali zločin i pokušao je ukrasti pakiranje sode. Sustav kamera i senzora, desetke njih koji se nalaze na stropu trgovine, pokušao je prevariti tako što je svoju vreću za kupnju pokušao omotati oko pakiranja sode dok je još bilo na polici, a zatim ga je stavio ispod ruke i išetao van. Kad je provjerio račun, cijena sode je bila tamo.

Amazon ne otkriva detalje tehnologije koju koristi u svojoj “pametnoj trgovini”. Tvrdi kako je to moguće zahvaljujući napretku u umjetnoj inteligenciji i tehnologiji kamera, odnosno kompjutorskom vidu i softveru za učenje.

Zabrinuto 3,5 milijuna blagajnika koliko ih radi u trgovinama u SAD-u

Otvorenje je sa strahom gledalo oko 3,5 milijuna blagajnika u SAD-u, pogotovo jer se ne zna koji su točno Amazonovi planovi s tim. A u njihovu dućanu blagajnik nije potreban. Doduše, u Amazonu objašnjavaju da su ljudi raspoređeni na druge zadatke, primjerice pregledavanje iskaznica ili pomaganje u rješavanju nekih tehničkih problema. U sklopu dućana nalazi se i kuhinja u kojoj se pripremaju jela koja idu na police dućana. “Jednostavno smo zadužili suradnike za različite zadatke za koje smatramo da doprinose potrošačkom iskustvu”, tvrde u Amazonu. Kompanija trenutačno mudro šuti o budućim planovima.

Ne želi reći hoće li otvoriti nove Amazon Go trgovine (iako je njihov glavni financijski direktor Brian Olsavsky u listopadu najavio da se od njih može očekivati ekspanzija). Nagađa se da bi tehnologiju mogao prodati i nekome trećem. Ovo nije prvi put da je Amazon otvorio svoju fizičku trgovinu. U Seattleu, gradu u kojem je sjedište kompanije, još je 2015. godine otvorio svoju prvu knjižaru. Sada ih u SAD-u ima 13 stalnih i donose mu solidne prihode. (M.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:15