SUDJELOVAO U PROSVJEDIMA

VIDEO, DRAMA U KIJEVU: BIVŠI GRUZIJSKI PREDSJEDNIK POPEO SE NA VRH ZGRADE I PRIJETIO DA ĆE SE BACITI! Nakon toga su ga specijalci uhitili...

 
 REUTERS

Velika drama odvijala se danas u Kijevu, u zgradi u kojoj živi bivši gruzijski predjsednik Mihail Sakašvili.

Nakon što su mu jutros u 7 sat u stan upali vladini istražitelji radi pretresa stana, on se popeo na krov zgrade i prijetio da će skočiti. Nedugo potom maskirani ukrajinski policajci su ga uhitili i strpali u kombi.

Ubrzo se mnoštvo prosvjednika okupilo ispred njegove zgrade u znak podrške. Sa krova zgrade obratio im se i sam Sakašvili. Kada su policijaci sjeli u kombi u pokušaju da Sakašvilija odvedu u policijsku postaju, blokirali su ih prosvjednici i nisu im dali da nastave put. Drama je trajala sat vremena, tijekom koje je policija koristila suzavac i na kraju su, pod pritiskom prosvjednika, Sakašvilija pustili van.

Nakon oslobađanja Saakašvili je okružen pristašama pozvao na prosvjede kako bi se smijenio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko s dužnosti.

Prosvjednici su počeli postavljati barikade slažući gume, drvo i kamenje - uobičajen oblik prosvjeda u Kijevu i podsjećanje na prizore iz ukrajinskoga Euromajdana 2013.-2014.

S ukrajinskom zastavom omotanom oko vrata, Saakašvili je vodio povorku od nekoliko stotina prosvjednika prema parlamentu.

Zasad nema komentara policije ni ureda državnog tužitelja o Saakašvilijevu bijegu iz zatočeništva.

Nejasno je kakve će biti optužbe protiv Sakašvilija. Odvjetnici bliski bivšem gruzijskom predsjedniku mišljenja su da bi mogao biti optužen za podršku kriminalnim organizacijama ili pokušaj državnog udara.

Glavni ukrajinski tužitelj izjavio je u utorak kako Sakašvilijeve aktivnosti u zemlji financiraju saveznici svrgnutoga predsjednika Viktora Janukoviča.

Supporters of Georgian former President Mikheil Saakashvili clash with police officers in Kiev, Ukraine December 5, 2017. REUTERS/Valentyn Ogirenko - UP1EDC50QRNJ6
REUTERS

Georgian former President Mikheil Saakashvili flashes a victory sign after he was freed by his supporters in Kiev, Ukraine December 5, 2017. REUTERS/Gleb Garanich - UP1EDC50Y2AKM
REUTERS

Prema pisanju ukrajinskih medija, pretres stana bivšeg predsjednika i guvernera Odese, vrši se zbog sumnje da je sudjelovao u prosvjednim akcijama održanima 3. prosinca u kojima se tražio opoziv predsjednika Petra Porošenka.

Sakašvili se vratio u Ukrajinu u rujnu, a poljsko-ukrajinsku granicu prešao je bez dokumenata, jer ih nema. Oduzeto mu je državljanstvo Ukrajine, a njegova domovina Gruzija traži njegovo izručenje zbog optužbi za korupciju.

Sakašvili i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko su u izravnom sukobu, a šef Ukrajine ne libi se koristiti vladina tijela kako bi se obračunao sa svojim neprijateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56