JEDAN OD PET MILIJUNA

VIDEO: DRAMATIČNA NOĆ NA ULICAMA BEOGRADA Prosvjednici upali u zgradu RTS-a i tražili uključenje u program, nakon sat vremena policija ih izbacila van

 
 Screenshot N1

Predsjednik Srbije Aleksanadar Vučić obratit će se u nedjelju javnosti u povodu subotnjeg ulaska prosvjednika u zgradu Radio televizije Srbije (RTS) i pokušaja oporbenih čelnika i organizatora prosvjeda da u programu javnog RTV servisa priopće zahtjeve sudionika prosvjednih mimohoda "1 od 5 milijuna" koji već tri mjeseca u Beogradu i u desecima gradova Srbije traže slobodu medija i ostavku šefa države.

Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je osudila ulazak prosvjednika i pojedinih čelnika oporbe.

"Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dijela sudionika prosvjeda '1 od 5 milijuna' koji su upali u zgradu Radio-televizije Srbije prijeteći novinarima i urednicima javnog servisa. Ovaj vandalski čin (Dragana) Đilasa, (Boška) Obradovića, (Vuka) Jeremića jasno pokazuje da od prvog dana planiraju da izazovu nerede i da na nasilan način smijene legitimno izabranu vlast", rekla je Brnabić agenciji Tanjug.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić nije u subotu navečer bio u zgradi RTS-a.

Direktor RTS-a Dragan Bujošević, čiju ostavku prosvjednici traže, ispričao se zaposlenicima javnog tv servisa što im on "i država nisu omogućili da rade svoj posao" i "što nisu mogli pripremiti redovite informativne emisije".

Bujošević je, gostujući u izvanrednim vijestima oko 23.45 sati, ocijenio da su prosvjedi upadom "izgubili legitimitet" i da su predstavnici oporbe htjeli "mimo zakona" određivati programsku šemu i uređivačku politiku.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da je "uspostavljen red u zgradi RTS-a" te najavio da će idućih dana biti poznate informacije o prekršajima i kaznenim djelima sudionika događaja u zgradi RTS-a.

"Bez prevelike uporabe sile, policija je zaštitila sve koji rade na RTS-u i, poštujući zakon, uspostavila javni red i mir u toj zgradi, a sve one koji su pokušavali da učine nešto nasiljem, iz te zgrade izbaci", rekao je Stefanović na drugoj izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu ulaska prosvjednika i predstavnika oporbe u zgradu RTS-a.

Predstavnici oporbe pozvali su građane da se u nedjelju okupe ispred ureda predsjednika Srbije, čije obraćanje javnosti je najavljeno za nedjelju u podne.

Predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je "jedini zahtjev" da se predstavnici demonstranata javno obrate.

„Javni servis već mjesecima ignorira prosvjede. Policija je intervenirala očito po zapovjedi ministra unutarnjih poslova. RTS očito ignorira sve, čak i kad se ušlo u njihovu kuću, u zgradu RTS-a. To je servis laži, a ne javni servis građana koji ga plaćaju", rekao je Lutovac za N1.

Prvi prosvjedni mimohod održan je u studenom i nazvan „Stop krvavim košuljama“ zbog napada na jednog od osnivača oporbenog Saveza za Srbiju, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Od 8. prosinca prosvjedi se organiziraju svake subote u Beogradu, a u međuvremenu su se proširili diljem Srbije. Sudionici i organizatori kažu da je ime prosvjedima „1 od 5 milijuna“, nehotice, dao osobno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon poruke poslije prvog prosvjednog mimohoda da "na ulice može izaći i pet milijuna ljudi, ali neće dobiti ništa osim - izbora".

Osim primarnog zahtjeva da predsjednik Vučić i SNS odu s vlasti, traže se preduvjeti za poštene demokratske izbore - počevši od slobode medija.

---------------------

23:10 Policija opremljena za razbijanje prosvjeda izbacila je sudionike prosvjeda "1 od 5 milijuna" iz zgrade Radio televizije Srbije, a sudionici su sjeli ispred zgrade u Aberdarevoj ulici. Uzvikuju parole: "Uhapsite Vučića", "Izdaja" "av, av", "uaa" "Ostavke", "Ustaše", "SNS RTS", a policija ulaže napore kako bi potisnula građane, prenosi N1.

Pojedinci sjede ispred samo ulaza u zgradu RTS-a. Među njima su i čelnici opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac.

Policija polako sa štitovima, metar po metar potiskuje građane, koji takođe pokušavaju odgurati policiju.

U zgradi RTS, prema posljednjim informacijama, više nema nikoga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratit će se sutra javnosti u 12 sati u povodu večerašnjeg ulaska prosvjednika u zgradu Radio televizije Srbije.

---------------------

21:58 Srbijanska žandarmerija počela je u subotu navečer iz zgrade Radiotelevizije Srbije u Beogradu iznositi prosvjednike protiv Vlade koje je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović optužio za nasilan i rušilački upad i najavio da će "policija zaštiti sve novinare i građane", a vođe prosvjeda poručili su da nasilja nije bilo i da žele da se i njihov glas čuje.

Pripadnici žandarmerije ušli su oko 21.30 u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode sudionike 15. po redu prosvjeda "Jedan od pet miliona".

"Ušli su nasilno. Ovo je preuzelo oblik koji nikad nije smjelo da preuzeti. Molili smo da se ne dogodi. Ali, ovakvo demoliranje imovine, zastrašivanje, lomljenje i napad na novinare nikad se ne smije dogoditi", rekao je u subotu navečer Stefanović u povodu ulaska prosvjednika predvođenih vođom Pokreta "Dveri" i zastupnikom u Skupštini Srbije.

Država će na ovo morati odgovoriti i svatko tko je bio u RTS odgovarat će prekršajno ili kazneno, najavio je Stefanović.

Za predstavnike oporbe koji su u zgradi RTS rekao je da "se diče makedonskim scenarijem" i "pozivaju ljude na nasilje i kršenje zakona" te ocijenio "A jad nemaju argumenata i kad ih narod ne podržava - pribjegavaju nasilju".

Stefanović je, u izravnom televizijskom obraćanju u programu komercijalne provladine TV PINK, koji je preuzeo RTS, rekao da "sve ovo šalje lošu sliku" i pozvao "sve građane i ljude koji su u RTS da se mirno raziđu" i "prekinu svaki vid nasilja".

U zgradu RTS-a ušlo je pedesetak prosvjednika, a sa njima nekoliko oporbenih vođa - uz Boška Obradovića, koji je i zastupnik u parlamentu Srbije, u RTS su ušli i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, jedna od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas, te Jelena Anasonović, jedna od organizatorica prosvjeda "1 od 5 milijuna".

U zgradu RTS ušlo je i nekoliko novinara te reporteri regionalne TV N1 tako da je veći dio događanja u RTS, praktički bio u izravnom prijenosu.

Pri ulasku u zgradu RTS-a, kako se doznaje, bilo je polomljeno staklo na ulaznim vratima, ali u međuvremenu ozbiljnijih incidenata nije bilo. U zgradi su policija i žandarmerija.

---------------------

U Beogradu se održava 15. po redu prosvjed "Jedan od pet milijuna".

Građani su se i ove subotnje večeri okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu odakle su krenuli u prosvjednu šetnju, javlja N1.

Kako su i najavili, blokirali su ulaz u zgradu RTS, a jedan broj prosvjednika, predvođen čelnikom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušao je u prostorije javne televizije, a ubrzo je stigla i policija.

Obradović je poručio kako mole tri meseca da se pojave u programu, ali da se to još nije dogodilo. Predstavnici osiguranja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao - nećemo rušiti, nećemo krasti.

- Tražimo malu stvar - izvanredno uključenje. Želimo da predstavnik organizatora prosvjeda sudjeluje u tom izvanrednom uključenju, ne političari ili zastupnici, rekao je Obradović.

- Došli smo vratiti Radio televiziju Srbije narodu. Nemamo problem s ljudima iz policije, niti sa zaposlenima u RTS-u. Mnogi od njih su na našoj strani. Samo hoćemo da se čuje i naše mišljenje - rekao je Obradović.

- Nećemo izaći dok nam ne dopuste da se obratimo građanima. Mi tražimo ono što nam pripada, njihov slogan je 'Vaše pravo da znate sve'. E večeras smo došli po to pravo - rekao je Obradović.

Direktor RTS Dragan Bujošević je, prema Obradovićevim riječima poslao poruku da ih ne pušta u program i da će "prosvjednike policija izbaciti van" u 21 sat.

Kako javlja N1, Obradović je rekao da je svojim očima u telefonu jednoga novinara pročitao poruku ravnatelja RTS-a u kojoj je navodno pisalo: "Nemoj ništa dozvoliti, u 21h će ih policija izbaciti iz zgrade, boli me uho za njih".

Prosvjednici su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i poručili da će tu ostati dva sata. Novinarka N1 javlja da se može vidjeti da su svjetla u zgradi RTS ugašena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:41