NEOČEKIVANO OTKRIĆE

VIDEO: DRON IZNAD BRAZILSKE DŽUNGLE SNIMIO ZAPANJUJUĆE PRIZORE Nitko nije imao pojma da tamo žive ljudi: 'Nikad nisu bili u kontaktu sa svijetom'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 24.08.2018. u 22:46

 • Screenshot / YouTube

   

  Dron koji je letio iznad džungle u Brazilu, snimio je izolirano amazonsko pleme koje dosad najvjerojatnije nije imalo nikakvog kontakta s vanjskim svijetom, piše CNN. Snimka prikazuje nekoliko ljudi koji hodaju po uređenoj čistini usred uz rijeku Javary, nedaleko od granice s Peruom, objavila je brazilska zaklada National Indian Foundation.

  Jedna osoba na snimci nosi koplje ili nešto nalik koplju, a nekoliko ih stoji kraj neke vrste slamnate nastambe. Čini se da nitko od njih nije primijetio dron koji je letio visoko iznad stabala.

  Državna zaklada, poznata i pod nazivom Funai, štiti interese i kulturu autohtonih plemena koji žive na području brazilske Amazone. Mnogima od njih domovi su uništeni kolonijalizacijom i bolestima koje su donijeli stranci, kao i sječom šuma i rudarstvom.

   

  ‘Ovo je jedina vladina organizacija na svijetu koja je posvećena zaštiti urođenika koji imaju vrlo malo ili uopće nemaju kontakta s društvom i drugim plemenima’, rekli su iz nevladine organizacije Survival International.

   

  Područje oko rijeke Javary dom je osam otkrivenih i kontaktiranih plemena i još 11 izoliranih.

  Prema podacima Survival Internationala diljem svijeta u izolaciji živi oko stotinjak plemena. Premda su brojne kolonijalne vlade ostvarile kontakte s urođenicima i pokrenule proces integracije, stručnjaci savjetuju protiv toga, ali da se plemenima omogući da sami odluče o svojoj sudbini.

   

  Kao jednu od najvećih teškoća ističu zdravstvene probleme koji se redovno javljaju kad pleme dođe u kontakt s vanjskim svijetom. Osim toga, mnogi od njih žele zadržati način života kakav poznaju i nemaju se želje mijenjati i prilagođavati modernom društvu.

  Izdvajamo