NAJAVA KONFERENCIJE

VIDEO: EKSKLUZIVNO U MAGAZINU Stručnjak za upravljanje krizama i katastrofama piše za Jutarnji: 'Kako se pripremiti za prekogranične krize'

 

Prof. dr. Arjen Boin s Instituta za političke znanosti, Sveučilište Leiden, Nizozemska, piše ekskluzivno za Jutarnji list.

Profesor Boin je stručnjak za upravljanje krizama i katastrofama, a među njegovim se knjigama posebno ističe "Upravljanje uraganom Katrina" (Managing Hurricane Katrina), objavljena ove godine.

U EU je izuzetno velik odjek imala njegova knjiga EU kao krizni menadžer: "Uzorci i izgledi" (The EU as Crisis Manager: Patterns and Prospects, 2013.).

Za Jutarnji list napisao je autorski tekst - Kako se pripremiti za prekogranične krize: Prvi koraci - kao najavu konferencije koja će održati u utorak, 17. rujna: "Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama".

Konferenciju organiziraju Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Jutarnji list.

Naglasci iz teksta:

- Kombinacija revolucionarnog tehnološkog razvitka, klimatskih promjena, demografskih preokreta, rebalansa međunarodnih sila i političke fragmentacije stvara plodno tlo za nove prekogranične krize kakve se dosad nisu mogle predvidjeti.

- Prekogranične krize teško je predvidjeti ili detektirati. A kad se jednom pojave vrlo je teško razumjeti njihovu dinamiku i učinke; još je teže osmisliti odgovor koji bi mogao odmah biti učinkovit. Primjeri takvih kriza bili su migrantski val 2015. godine, ali jednako tako i kibernetička kriza od koje strahuju krizni menadžeri na svim stranama svijeta.

- Pitanje dakle glasi: kako krenuti naprijed? Tko bi trebao oblikovati odgovor na prekogranične krize?

- Nacionalne institucije za upravljanje krizama imaju vrlo malo afiniteta da se upuštaju u upravljanje transnacionalnim i prekograničnim krizama. One vole granice i puno bolje djeluju kad su im obveze jasno definirane.

Iz subotnjeg Magazina izdvajamo i ove teme:

- Velika ruska književnica ekskluzivno za Magazin: 'U Putinovoj Rusiji ja sam neprijatelj'

- Analiziramo zašto blago reagiramo na talijanske i mađarske provokacije, a histeriziramo kad su u pitanju Srbi

- Dragaš o albumu “Norman Fucking Rockwell”: Lana del Rey ima najljepši i najelegantniji pop-album 21. stoljeća. Suvremeni klasik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:25