'DEBUT'

VIDEO: FILMOM DALIBORA MATANIĆA POTIČE SE IZLAZAK MLADIH NA EU IZBORE Pogledajte emotivnu priču o poljoprivredniku koji želi biti nogometaš, ali...

 
Dalibor Matanić (u krugu)
 Marko Todorov / Screenshot, CROPIX

Stiže nam i jedna dobra vijest iz Austrije koja je prije 12 godina postala prva europska zemlja koja je uvela opće pravo glasa sa 16 godina. Uoči predstojećih izbora za Europski parlament u Austriji je pokrenuta velika informativna kampanja pod nazivom #EUandME. U proteklih nekoliko tjedana filmski festival LET'S CEE u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Austriji pozivao je tinejdžere na besplatne kino projekcije kratkih filmova koji govore o različitim pravima, prilikama i temama koje su važne mladim ljudima kako bi ih potaknuli na glasovanje na predstojećim europskim izborima 26. svibnja.

Među prikazanim kratkometražnim filmovima našao se i film hrvatskog redatelja Dalibora Matanića. Film pod nazivom "Debut" emotivna je priča o mladom hrvatskom poljoprivredniku koji želi biti nogometna zvijezda, ali istovremeno doživljava unutrašnje sukobe vezane uz svoju seksualnu orijentaciju.

Uz Matanićev, prikazani su i filmovi ostala četiri redatelja. Usamljenik poljskog redatelja Tomasza Koneckoga bavi se pravima potrošača u kupovini na internetu; njemački redatelj Matthias Hoene u svom filmu "Život u hostelu" obrađuje temu mobilnosti; "Party Animal" grčkog redatelja Yorgosa Zoisa inspirativna je priča o mogućnosti spajanja hobija i karijere, dok se finska redateljica Zaida Bergroth u filmu "Oona" bavi temom održivosti i očuvanja okoliša.

Više od 2000 mladih u svih devet saveznih pokrajina Austrije te južnog Tirola sudjelovalo je na filmskim projekcijama i popratnim događanjima, dok je nekoliko stotina tisuća drugih kampanju Europske komisije #EUandME pratilo putem društvenih mreža. Primarni cilj kampanje bio je podići svijest mladih o važnosti izlaska na izbore za Europski parlament, ali i educirati ih o Europskoj uniji te njezinim vrijednostima.

Europäische Union

Filmovima se nastojala skrenuti pažnja mladih EU građana i na prava koja su im na raspolaganju kako bi ostvarili svoje ciljeve i snove - na sveučilištu ili na poslu, u digitalnim područjima ili jednostavno ostvarujući svoja prava u skladu s motom informativne kampanje Europskog parlamenta za EU izbore 2019. pod geslom "Ovaj put glasujem!".

Dio informativne kampanje #EUandME su i brojni popratni događaji na kojima su sudjelovali istaknuti gosti - od redatelja i glumaca do novinara i poduzetnika. Podsjetimo kako je Austrija prva zemlja u Europskoj uniji koja je dopustila glasovanje u dobi od 16 godina na svim političkim razinama, ali je odaziv birača u dobi od 16 do 24 godine relativno slab zbog čega postoji velika potreba za poboljšanjem kako bi se i to biračko tijelo animiralo i potaknulo na glasovanje, kako u Austriji, tako i na razini cijele EU.

Europäische Union

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:49