PROTIV KSENOFOBIJE

VIDEO, FOTO: Bendovi naklonjeni ljevičarima priredili koncert u Chemnitzu: 'Treba se suprotstaviti masi krajnje desnice koja postaje nasilna'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.09.2018. u 22:45

People watch an open air
REUTERS

 

Skupina bendova naklonjenih ljevici priredila je u ponedjeljak besplatni koncert "protiv ksenofobije" u Chemnitzu, poprištu niza prosvjeda nakon što su dvojica migranata ubili Nijemca.

Organizatori su očekivali između 20.000 i 30.000 posjetitelja, ali prema podacima gradskih vlasti koje vodi socijaldemokratska gradonačelnica Barbara Ludwig, na taj besplatni koncert došlo je oko 50.000 ljudi, navodi agencija France Presse.

- Nije to borba ljevice protiv desnice, već protiv očitog problema i nije važna politička boja. Treba se suprotstaviti masi krajnje desnice koja postaje nasilna - objasnio je Campino, pjevačka zvijezda skupine Die Toten Hosen, vrlo popularne u Njemačkoj.

- Jako je važno zaustaviti taj pokret dok se radi o maloj grupi i prije nego postane lavina - dodao je pjevač objasnivši svoju nazočnost u svojstvu građanina, a ne pjevača.

 

Oko 6000 pristaša protuimigrantske Alternative za Njemačku (AfD) i protuislamske skupine PEGIDA izašli su na niz prosvjeda u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu nakon što je Nijemac ubijen nožem prošli vikend, a navodno su ga ubili dvojica migranata. Ljevičari su priređivali protuprosvjede.

Skinheadsi su se sukobili s policijom nakon što su Sirijac i Iračanin označeni kao glavni osumnjičeni, a izviješteno je i o nizu ksenofobnih napada, pokazujući ogorčene podjele oko liberalne imigrantske politike kancelarke Angele Merkel, navodi Reuters.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steimeier, službeno politički neutralan, ali izvorno socijaldemokrat, dijelio je poziv za koncert na svojoj Facebook stranici izazvavši kritike iz stranke Angele Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer, glavna tajnica Merkelinih Kršćanskih demokrata, rekla je kako je jedan od bendova po imenu Feine Sahne Fischfilet pozivao na nasilje protiv policije u nekim od svojih pjesama. Raniji predsjednici "ne bi podržali ovaj bend tako nekritički", rekla je.

Stanovnici grada pozvani su putem društvenih mreža na sudjelovanje u očitovanju manifestaciji na prozorima, gdje su trebali istaknuti poruke tolerancije.

People hold banner reading
REUTERS
 

Singer Monschi with his band band
REUTERS

People attend an open air
REUTERS
 

The band
REUTERS

People attend an open air
REUTERS
 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo