GORE AUTI...

VIDEO, FOTO: HAMBURG PRETVOREN U RATNU ZONU Prosvjednici pale grad, ozlijeđeno 160 policajaca

 
 Twitter/Jorg Seidel / Youtube/Fasttorwa / Reuters TV / Fabrizio Bensch / Hanza Media / Reuters

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati summit G20, zbog kojeg i američka prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju.

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih "nedjela" diljem Hambruga. Zasad je ozlijeđeno 76 policajaca, a policija iz Hamburga je također priopćila da je od početka sukoba u četvrtak poslijepodne stradalo 159 policajaca, javlja CNN.

Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee, a iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Iako policija poziva prosvjednike da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebice na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

Iz policije su također dodali da su prosvjednici njihove službenike osim zapaljivim sredstvima napali i željeznim šipkama. Između ostalog, netko je ispalio i signalnu raketu prema policijskom helikopteru koja je letjelicu tek zamalo promašila, čime je izbjegnuta potencijalno tragična nesreća.

Glasnogovornik Melanije Trump kazao je da prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju i sudjelovati u predviđenom programu jer njezina pratnja "nije za to dobila zeleno svjetlo policije".

Njezin suprug Donald Trump bio je prisiljen na mjesto održavanja summita putovati zaobilaznim putevima.

Nekoliko video snimaka pokazuje i kako se policija bez milosti obračunava s mirnim prosvjednicima, u pravilu anti-kapitalističkih opredjeljenja, na što jedan od njih viče prema kamerama "Gledajte, ovo je demokracija!".

Najšire gledano, namjera prosvjednika je omesti putovanje svjetskih lidera na sastanak čelnika G20, među kojima je 19 država i EU čiji BDP iznosi oko 80 posto cijelog svijeta:

- Ne možemo ih sve zaustaviti da dođu na sastanak, ali ih možemo omesti. Ako smo spriječili da im dođe catering, već smo nešto postigli - kazao je jedan od prosvjednika za CNN, dok je drugi dodao "kako nije u redu da nekoliko država na summitu određuje što će se događati s cijelim svijetom".

Za tisuću prosvjednika koji su uzrokovali krš i lom na ulicama Hamburga, njemačka kancelarka nije mogla izabrati bolju lokaciju za summit, piše Reuters.

Gusto naseljen, urbani okoliš omogućuje im da se lako rasprše i sakriju, a grad je pun simbola bogatstva koje oni preziru, od 800 milijuna dolara vrijedne koncertne dvorane Elbphilharmonie do brodogradilišta u kojima se grade luksuzne jahte.

"Naš je cilj probiti se u plavi i na kraju u crvenu zonu", kazao je Christian Blank iz antiglobalizacijskog pokreta Attack. Skupina "Block G20 - Obojite Crvenu zonu" je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetila održavanje summita.

Papa pozvao države G20 da daju prioritet siromašnima

Svjetski čelnici koji sudjeluju na summitu G20 u Hamburgu moraju dati "apsolutni prioritet" problemima siromašnih i marginaliziranih, kao i zaustavljanju ratova, poručio je u petak papa Franjo.

"Treba dati apsolutni prioritet siromašnima, izbjeglicama, onima koji pate, evakuiranima i isključenima, bez obzira na nacionalnost, rasu, vjeru i kulturu, te odbaciti oružane sukobe", napisao je papa Franjo u pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je domaćin summita.

Papa smatra kako je cilj država G20 o postizanju uključivijeg i održivijeg svjetskog ekonomskog rasta "neodvojiv od potrebe suočavanja s aktualnim sukobima i svjetskim problemom migracija".

Čelnik Katoličke crkve ukazao je i na "tragičnu situaciju u Južnom Sudanu, regiji oko jezera Čad, na Rogu Afrike i u Jemenu, gdje 30 milijuna ljudi nema dovoljno hrane i vode za preživjeti".

U poruci koja se može protumačiti kao kritika Sjedinjenih Država zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, Franjo je pozvao čelnike G20 da "poštuju međunarodne dogovore i nastave s promicanjem multilateralnog pristupa".

"Od Boga tražim blagoslov susreta u Hamburgu i svakog pokušaja međunarodne zajednice da oblikuje novo razdoblje razvoja koje bi bilo inovativno, povezano, održivo, koje poštuje okoliš i uključuje sve narode i pojedince", zaključio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:14