ELEMENTARNA NEPOGODA

VIDEO, FOTO: KATAKLIZMA U GRČKOJ Blatne bujice pokosile dva atenska predgrađa, oluja automobile nosila u more, najmanje 14 mrtvih: 'Sve je nestalo!'

 
 Reuters, profimedia

U poplavama koje su pogodile Grčku u srijedu poginulo je najmanje 14 ljudi, objavile su vlasti, a nakon silovitih pljuskova zapadna predgrađa Atene preplavile su bujice. Ceste u Nea Peramosu i Mandri, zapadno od središta Atene, pretvorile su se u blatne bujice, pokazuju televizijske snimke.

- Ovo je biblijska katastrofa - rekla je gradonačelnica Mandre Yianna Krikouki za državnu televiziju ERT.

- Sve je nestalo.

- Cijeli je Nea Peramos poplavljen, rekao je gradonačelnik Grigoris Stamoulis za Antenna TV.

- Mislim da nikad nismo vidjeli takve poplave, dodao je.

Televizijske snimke pokazuju poplavljenu autocestu na kojoj su zarobljeni kamioni, automobili i autobusi okruženi vodom višom od metar.

U Mandri je pronađeno pet mrtvih osoba u poplavljenim kućama ili na imanjima, rekli su vatrogasci.

Neki stanovnici popeli su se na krovove te čekali pomoć, a 12 ljudi spašeno je iz autobusa. Vlasti su primile najmanje 500 poziva u pomoć.

Vatrogasci su rekli da se tri osobe vode kao nestale te broj ozlijeđenih još nije poznat.

ATHENS, GREECE - NOVEMBER 15: Floods and mudslides have turned roads into fast-flowing rivers after torrential rains struck the west Athenian suburb of Mandra, Greece on November 15, 2017. At least three people have died in floods. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency, Image: 355420319, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

ATHENS, GREECE - NOVEMBER 15: Floods and mudslides have turned roads into fast-flowing rivers after torrential rains struck the west Athenian suburb of Mandra, Greece on November 15, 2017. At least three people have died in floods. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency, Image: 355420344, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

- Zidovi su popucali i srušili se, bujica je nosila automobile koji su nam udarali u kuće. Nije ostalo ništa - rekla je uplakana stanovnica Mandre Marina Kolia dodavši.

- Voda je poplavila sve kuće...

Zid lokalnog groblja je puknuo, a voda je na to mjesto donijela automobile koji su se zabijali u stabla. Vatrogasci su rekli da su na tom mjestu nestale najmanje tri osobe, a ozlijeđenih ima dosta.

Tijekom cijelog ovog tjedna u Grčkoj pada jaka kiša. Gradovi Nea Peramos i Mandra, koji zajedno imaju oko 20.000 ljudi, potpuno su uništeni. Uzrok tragedije treba tražiti i u činjenici da je većina kuća na tom području ilegalno sagrađena. Zbog toga će posla imati i glavni državni tužitelj.

Grčka je u utorak proglasila stanje elementarne nepogode na otoku Symi nakon što je oluja povukla automobile u more, oštetila kuće te je zbog nje prekinuta opskrba električnom energijom i vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:37