3000 LJUDI

VIDEO, FOTO: MIGRANTSKA KARAVANA NAPREDUJE PREMA SAD-u UNATOČ TRUMPOVIM PRIJETNJAMA Većina ih je u Meksiko ušla ilegalno i ignoriraju pozive vlasti

 
Honduraška policija blokira ostale koji se žele pridružiti migrantskoj karavani
 REUTERS

Karavana s oko 3000 migranata, uglavnom iz Hondurasa, nastavila je u nedjelju putovanje kroz Meksiko prema Sjedinjenim Državama unatoč upozorenjima američkog predsjednika Donalda Trumpa i meksičke vlade.

Tisuće muškaraca, žena i djece napredovalo je 40 kilometara unutar meksičkog teritorija od Ciudada Hidalgoa, na granici s Gvatemalom, do grada Tapachule, oba u državi Chiapas.

Većina migranata ušla je u zemlju ilegalno i ignorirali su pozive meksičkih vlasti da zatraže azil u Meksiku.

"Meksička država poziva vas da regulirate svoj migrantski status u zemlji", rekao je regionalni dužnosnik zadužen za pitanje migracija Francisco Echevarria. "U suprotnom, morat će se primijeniti zakon", dodao je.

Honduran police officers block the access to the Agua Caliente border with Guatemala as Honduras' migrants try to join a migrant caravan heading to the U.S., in the municipality of Ocotepeque, Honduras October 19, 2018. REUTERS/Jorge Cabrera
REUTERS
Honduraška policija blokira ostale koji se žele pridružiti migrantskoj karavani

Organizatori kažu da je u karavani 7500 ljudi, ali nema službenih podataka.

Do američke granice migranti moraju proći još 3800 kilometara.

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se "poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio" val ilegalnih migranata.

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da "ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag".

Trump je takođet zaprijetio da će prekinuti pomoć Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ako ne spriječe migrante da prijeđu njihove granice na putu prema Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:56