SITUACIJA JE ALARMANTNA

VIDEO, FOTO: OTVOREN LOV NA ŽENE U IRAKU Usred bijela dana brutalno likvidirana Instagram zvijezda, njezino ubojstvo četvrto je u samo dva mjeseca

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.10.2018. u 10:49

INSTAGRAM, FACEBOOK

Tara Fares, Rafifi al-Yasiri, Rasha al-Hassan

 

Irački ministar unutarnjih poslova Qasim al-Araji potvrdio je kako iza ubojstva fashion blogerice, influencerice i Instagram modela Tare Fares (22) stoji iračka ekstremna skupina, koju za sad ipak nije htio imenovati.

- Obećajem kako ćemo počinitelje privesti pravdi i suditi im pred iračkim narodom - rekao je ministar, a prenosi portal Iraqi News.

 

Tara je ubijena prošli mjesec usred bijela dana u Bagdadu. Instagram zvijezda, koju je na toj društvenoj mreži pratilo 2,7 milijuna ljudi i koja je 2015. godine osvojila titulu Miss Bagdada, likvidirana je dok se vozila u svom Porscheu. Ovih dana pojavila se i snimka brutalnog zločina koji je zabilježila sigurnosna kamera, na kojoj se vidi kako dva muškarca bježe na motociklu nakon što su ispalili tri hica u Fares. Samo dva dana prije, u gradu Basri ubijena je i iračka aktivistkinja za prava žena Suad al-Ali.

Inače, pokojna Tara Fares živjela je u Erbilu, bila je kršćanka, majka joj je Libanonka, a otac Iračanin. Ubijena fashion blogerica udala se u dobi od samo 16 godina, no brzo se i razvela, a bila je i samohrana majka. Žestoko se borila protiv diskriminacije u Iraku i zalagala za veća prava žena, zbog čega je, očito, bila trn u oku ekstremistima.

A prije samo dva mjeseca, iračku javnost potresla su druga dva ubojstva - naime, u kolovozu su, u razmaku od samo tjedan dana, likvidirane Rafifi al-Yasiri i Rasha al-Hassan. Rafifi (32) bila je estetska kirurginja, zvali su je "iračkom Barbie", a njezina smrt okarakterizirana je kao predoziranje drogom. Rasha je pak bila kozmetičarka, a pronađena je mrtva u svome domu, objavio je The Guardian.

Veolla.Center / FACEBOOK

Rasha al-Hassan

 

- U Iraku je otvoren lov na žene, baš kao što su se nekad lovile 'vještice'. Situacija je alarmantna - upozorila je Zainab Salbi, Iračanka koja u Washingtonu u SAD-u vodi ženski institut Women for Women International.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo