SRETAN TRENUTAK

VIDEO, FOTO Pogledajte nevjerojatne prizore lansiranja Discoveryja

Posljednji odlazak NASA-ina raketoplana u svemir neki su gledali iz zrakoplova, neki iz balona, a neki padajući s visine od 4,5 kilometara
 AFP

Kada se NASA-in raketoplan Discovery prošlog četvrtka otisnuo u svoju posljednju svemirsku misiju , tisuće Amerikanaca pogledalo je u nebo ne bi li svjedočili tom povijesnom događaju. Međutim, nekoliko je sretnika među kojima su putnici jednog zrakoplova, nekoliko studenta i padobranac, svjedočilo lansiranju iz zraka.

Jedan od najboljih pogleda sigurno je imao programer Neil Monday. On je odlazak Discoveryja u svemir uspio snimiti mobitelom dok je letio u putničkom zrakoplovu što je poletio s međunarodne zračne luke Orlando na Floridi.

Snimka je jučer (u ponedjeljak) postavljena na YouTube i odmah je postala pravi hit. Do sada ju je pogledalo više od 2,2 milijuna ljudi. Na snimci se jasno čuje kapetan zrakoplova koji govori:

- Dakle ljudi, raketoplan upravo polijeće s desne strane letjelice. Oni s desne strane mogu vidjeti raketoplan. Oni s lijeve strane vjerojatno vide ljude s desne strane kako gledaju raketoplan - duhovito je izjavio kapetan.

Monday i njegov prijatelj imali su veliku sreću što mogli vidjeti lansiranje. Naime, nalazili su se na letu koji je značajno kasnio. Da su krenuli na vrijeme sigurno bi propustili zadnji Discoveryjev odlazak u svemir.

No, Monday nije jedini koji je vidio lansiranje Discoveryja iz zraka. Grupa srednjoškolaca Centra Challenger za edukaciju o kozmologiji uspjeli su snimiti Discovery na visini od 21 kilometra koristeći svoj balon. Lansirali su ga nekoliko sati prije raketoplana i snimili trag Discoveryja u višim slojevima atmosfere.

No, zadnjeg lansiranja Discoveryja sigurno će se najbolje sjećati padobranac, i bivši astronaut, Fred Leslie i njegova supruga Kathy. Oni su odlazak raketoplana u orbitu pratili padajući s visine od 4,5 kilometara.

Fotografiju Freda s dva podignuta prsta snimila je njegova supruga tijekom izleta iznad Delanda na Floridi.

Discovery se u svoju posljednju svemirsku avanturu otisnuo 24. veljača, a dva dana kasnije pristao je na Međunarodnu svemirsku postaju gdje će provesti 11 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:46