ISTO KAO I LJUDE

VIDEO, FOTO Prva u povijesti: Ženku orangutana kemoterapijom liječe od raka

'Kada vas ova životinja pogleda u oči, suosjećate s njom i vidite da taj pogled zrači inteligencijom'
In this Sept. 5, 2012 photo, Jungle Island volunteer Linda Jacobs comforts Peanut, one of the orangutans from a private zoo, as a group of medical professionals gather over the medical table for R-CHOP therapy, a combination of drugs used in chemotherapy to treat her aggressive non-Hodgkin lymphoma in Miami. Human medical specialists are treading new ground in applying a standard chemotherapy regimen to treat cancer in an orangutan. Orangutans share about 96 percent of a humans genetic makeup, and Peanuts treatment plan is closer to that of what a human would receive for the same type of cancer, making this the first documented case of an orangutan being treated with this type of therapy (AP Photo/J Pat Carter)
 AP

Osmogodišnja ženka orangutana po imenu Peanut jedna je od glavnih atrakcija "Otoka džungle" u ZOO-u u Miamiju. Ovih dana ona je, međutim, i prvi orangutan u povijesti kojeg liječe kemoterapijom, na potpuno isti način kao i ljude, u nastojanju da pobijedi limfom.

Ženki Peanut je dijagnosticiran rak prilikom veterinarskog pregleda kojem je podvrgnuta zbog blokade crijeva. Pošto njezin zoološki vrt nema veterinara stručnjaka za onkologiju, pomoć su zatražili u Centru za tretman raka "Sylvester" pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Miamiju.

Tamošnji tim stručnjaka, predvođen odjelom za komparativnu patologiju, koje je stručno i za divlje životinje, potvrdio je dijagnozu i sad je preuzeo liječenje.

Doktor Joseph Rosenblatt, koji predvodi tim, kaže da je rijetko kojeg pacijenta liječio uz takvu mješavinu straha i nade, i da usprkos nedostatku iskustva sa velikim primatima vjeruje da životinji mogu pomoći.

Za razliku od ranijih slučajeva čovjekolikih majmuna u ZOO vrtovima koji su oboljevali i koji su liječeni od raka, Peanut je još mlada i ima izglede za oporavak.

- Kada vas ova životinja pogleda u oči, suosjećate s njom i vidite da taj pogled zrači inteligencijom - kaže dr. Rosenblat.

Peanut i njena blizanka Pumpkin najmlađe su od šestero orangutana na "Otoku džungli". Vrlo su inteligentne i s čuvarima komuniciraju znakovnim jezikom, ali i preko iPada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52