ISTO KAO I LJUDE

VIDEO, FOTO Prva u povijesti: Ženku orangutana kemoterapijom liječe od raka

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2012. u 12:48

AP

'Kada vas ova životinja pogleda u oči, suosjećate s njom i vidite da taj pogled zrači inteligencijom'

Osmogodišnja ženka orangutana po imenu Peanut jedna je od glavnih atrakcija "Otoka džungle" u ZOO-u u Miamiju. Ovih dana ona je, međutim, i prvi orangutan u povijesti kojeg liječe kemoterapijom, na potpuno isti način kao i ljude, u nastojanju da pobijedi limfom.

Ženki Peanut je dijagnosticiran rak prilikom veterinarskog pregleda kojem je podvrgnuta zbog blokade crijeva. Pošto njezin zoološki vrt nema veterinara stručnjaka za onkologiju, pomoć su zatražili u Centru za tretman raka "Sylvester" pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Miamiju.

Tamošnji tim stručnjaka, predvođen odjelom za komparativnu patologiju, koje je stručno i za divlje životinje, potvrdio je dijagnozu i sad je preuzeo liječenje.

Doktor Joseph Rosenblatt, koji predvodi tim, kaže da je rijetko kojeg pacijenta liječio uz takvu mješavinu straha i nade, i da usprkos nedostatku iskustva sa velikim primatima vjeruje da životinji mogu pomoći.

Za razliku od ranijih slučajeva čovjekolikih majmuna u ZOO vrtovima koji su oboljevali i koji su liječeni od raka, Peanut je još mlada i ima izglede za oporavak.

- Kada vas ova životinja pogleda u oči, suosjećate s njom i vidite da taj pogled zrači inteligencijom - kaže dr. Rosenblat.

Peanut i njena blizanka Pumpkin najmlađe su od šestero orangutana na "Otoku džungli". Vrlo su inteligentne i s čuvarima komuniciraju znakovnim jezikom, ali i preko iPada.

Izdvajamo