UBOJITI POSEIDON

VIDEO, FOTO: PUTIN SE NE ŠALI Rusija spremna rasporediti moćno oružje koje može razoriti zapadne luke u trenu

 
 Rusko ministarstvo obrane

Moskva je spremna rasporediti više od 30 podvodnih dronova koji mogu nositi nuklearnu bojnu glavu od dva megatona, što bi moglo uništiti zapadne luke, tvrde ruski državni mediji.

Četiri podmornice opremljene torpednim dronovima, imenom Poseidon, pridružit će se sjevernoj i pacifičkoj ruskoj floti, javlja državna tiskovna agencija Tass.

Na svaku podmornicu može stati osam Poseidona, dizajniranih posebno da unište 'neprijateljske mornaričke baze', a brzina im iznosi do 70 čvorova.

Rusko ministarstvo obrane

Očekuje se da će dvije podmornice koje prevoze Poseidon služiti Sjevernoj floti, a ostale dvije će se pridružiti pacifičkoj floti - rekao je Tassu izvor u obrambenoj industriji.

- Svaka od podmornica će nositi najviše osam dronova, pa ukupan broj Posejdona na borbenim dužnostima može doseći 32 vozila.

- Podmornica za nuklearni pogon posebne namjene, koja se trenutno gradi na brodogradilištu Sevmash u Severodvinsku, lučkom gradu na ruskom Bijelom moru, bit će jedan od prijevoznika Poseidona, kazao je izvor za Tass.

Rusko ministarstvo obrane

Prošle godine, ruski državni mediji tvrdili su da će mornarica biti u mogućnosti montirati razne nuklearne naboje na torpedo višedijelnog pomorskog sustava Poseidon, s termonuklearnom jedinstvenom bojnom glavom koja će imati maksimalni kapacitet do dva megatona u TNT ekvivalentu.

Sa svojim nuklearnim nabojem, Posejdonov dron 'je prvenstveno dizajniran da uništi pojačane mornaričke baze potencijalnog neprijatelja', dodaje se u izvješću.

Rusko ministarstvo obrane

Razvitak Posejdona najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom govoru o stanju nacije u ožujku prošle godine, u kojem se hvalio nizom novih nuklearnih oružja 'nepovredivih za presretanje neprijatelja'.

Putin je u srijedu izjavio kako će Rusija ove godine rasporediti svoj prvi sustav s podzemnim raketama s nuklearnim sposobnostima, ukazujući kako taj potez znači kako njegova zemlja sada ima novu vrstu strateškog oružja.

Unatoč kontinuiranom objavljivanju događaja u svojem arsenalu nuklearnog oružja, Kremlj je 2018. izjavio kako će smanjiti svoj obrambeni proračun na manje od tri posto bruto domaćeg proizvoda u sljedećih pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:19