UPISALI SE U POVIJEST

VIDEO, FOTO: TREĆA ZEMLJA NA MJESECU Kineski rover 'Zec od žada' sigurno sletio na površinu

Rover ima radar koji 'prodire' kroz površinu Mjeseca i koji će prikupljati podatke o njegovu tlu i kori

PEKING - Prvo kinesko istraživačko vozilo "Zec od žada" sletjelo je u subotu na Mjesec, manje od dva tjedna nakon što je rover lansiran sa Zemlje, prenose kineski državni mediji.

Kina je tako postala treća zemlja, nakon SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je izvela tzv. meko slijetanje na površinu Mjeseca i prva koja je to učinila u posljednjih 37 godina, piše BBC.

Kineska državna televizija prikazala je snimke mjesečeve površine u trenutku dok je letjelica Chang'e 3 slijetala.

Rover je opremljen sofisticiranom opremom, među ostalim i radarom koji 'prodire' kroz površinu Mjeseca i koji će prikupljati podatke o njegovu tlu i kori.

Rover je težak 120 kilograma i može se popeti po kosini od 30 stupnjeva te prijeći 220 metara na sat.

Unutar sljedećih deset godina očekuje se da će Kina uspostaviti trajnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje.

Iranci poslali drugog majmuna u svemir

S druge pak strane, Iranci su u subotu objavili kako su uspješno poslali drugog majmuna u svemir u sklopu provjere raketne sposobnosti zemlje te da je životinja vraćena na zemlju u dobrom stanju, izvijestila je novinska agencija Irna.

"Predsjednik Hasan Ruhani čestitao je iranskim znanstvenicima i stručnjacima na uspješnom slanju drugoga živog bića u svemir", prenosi agencija. Rohani je informaciju objavio putem Twittera. U njoj stoji da je majmun Fargam vraćen na zemlju sigurno te da je odličnog zdravstvenog stanja. Prvoga majmuna Iranci su u svemir poslali u siječnju.

Zapadne i neke zemlje Perzijskog zaljeva iskazuju zabrinutost zbog ovakvih poteza Irana, strahujući istodobno od nuklearnih ambicija te zemlje.

U studenome je šest svjetskih sila uspjelo postići napredak s Teheranom, nastojeći ograničiti nuklearni program te zemlje i zauzvrat Iranu ponudilo ublažavanje sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:37