DRAMA

VIDEO: GORI CRKVA NOTRE-DAME Katastrofalni požar obuhvatio čuvenu građevinu u Parizu, Macron: S tugom gledam kako gori dio svih nas, obnovit ćemo sve

 
 REUTERS, Profimedia, Pompiers de Paris

Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak navečer parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

Gusti dim se uzdiže iz katedrale, koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno emitiraju francuske tv-postaje i društvene mreže.

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

"Strašan požar", rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron koji je krenuo na mjesto požara, nakon što je otkazao obraćanje naciji o potpuno drugoj temi, izrazio je tugu cijelog naroda: "S tugom večeras gledam kako gori dio svih nas", napisao je na Twitteru.

Po dolasku na mjesto događaja izjavio da se dogodila velika tragedija, ali da je 'najgore iza nas'.

- Obnovit ćemo crkvu Notre-Dame, dodao je i najavio međunarodnu kampanju prikupljanja sredstava za financiranje rekonstrukcije.

- Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života, izjavio je Macron ispred katedrale koja je još u plamenu.

Kazao je kako je svjestan tuge koju osjećaju mnogi Francuzi, ali kako želi govoriti i o nadi te je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu crkve.

- Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovit ćemo je zajedno, poručio je francuski predsjednik.

Požar je vjerojatno povezan s radovima obnove katedrale, rekli su vatrogasci, čiji je jedan pripadnik tijekom gašenja teže ozlijeđen. Pariška vatrogasna postrojba je, prema agenciji AFP, tijekom večeri u jednom trenutku objavila da nisu sigurni da mogu obuzdati plamen i spasiti katedralu, no kasnije su rekli da vjeruju da ne bi trebalo doći do potpunog urušavanja te da su 'spasili temelje'. Na terenu je više od 400 gasitelja.

- Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati, rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

- Sve se ruši, kazao je jedan policijski časnik.

FOTOGALERIJA: Gori crkva Notre-Dame

- Krov se urušio, javlja reporter francuske televizije France 24 s lica mjesta.

Pojavila se i snimka urušavanja zvonika.

Vatra, koja se širila iznimno brzo, zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 18:50 sati na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Diljem Pariza, na područjima s kojih puca pogled prema crkvi, okupili su se zaprepašteni građani koji samo nemoćno promatraju i snimaju kako buktinja proždire građevinu.

People watch from a bridge as smoke billows from Notre Dame Cathedral during a fire in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier / REUTERS

Nitko od posjetitelja crkve nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Prošle je godine Katolička crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas 850 godina stare gotičke katedrale, koja se počela raspadati.

Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.

Ova katedrala koja je i marijansko svetište, podignuta je u rang bazilike, i u njoj se svakodnevno služilo pet misa, a nedjeljom sedam. Uz sve svetkovine svake godine je tom katedralom odjekivalo više od 2000 crkvenih obreda.

Katedrala je opisana u klasiku Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre Dame".

"Imam puno prijatelja u inozemstvu i svaki put kad dođu predložim im da posjete Notre Dame", rekla je svjedokinja Samantha Silva suznih očiju.

"Posjetila sam katedralu toliko puta, ali više nikada neće biti isto. Ona je istinski simbol Pariza."

"Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu", rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

Katedrala je bila usred renoviranja, neki dijelovi su bili pod skelama, a brončane skulpture su premještene zbog radova.

Notre Dame, čija je gradnja započela 1163., smatra se jednim od najljepših primjera francuske gotičke arhitekture.

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

"Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (...) ovo je istinska tragedija", rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo.

UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa".

Svijet užasnut, reagirao i hrvatski državni vrh: 'U mislima smo s francuskim narodom'

- Potresna slika jednog od simbola kršćanstva i europske kulture u ognju rastužila je cijeli svijet. U mislima smo s građanima Pariza i Francuske koji će, uvjerena sam, nastaviti obnovu i vratiti katedrali Notre Dame njezin veličanstven izgled, napisala je hrvatska predjsednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru.

- S dubokom tugom pratimo strašni požar u pariškoj katedrali #NotreDame, spomenika svjetske baštine, jednog od simbola Francuske, europske kulture te našeg kršćanskog nasljeđa. Večeras smo svi solidarni s francuskim narodom!, napisao je hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru u statusu na francuskom jeziku, a pritom je 'tagirao' službeni profil francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Američki predsjednik Donald Trump je također reagirao na Twitteru i naglasio kako je "strašno vidjeti taj požar i da treba brzo djelovati".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da "strašne snimke požara zadaju zadaju bol. Notre Dame je simbol Francuske i naše europske kulture".

- Katedrala Notre Dame pripada cijelom čovječanstvu, koji tužan prizor i užas gledati je u plamenu, poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Iz minute u minutu pratim požar na pariškoj Notre Dame. Notre Dame pripada čitavom čovječanstvu. Ona je inspirirala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Koji tužan prizor. Koji užas. Suosjećam s francuskim narodom, kaže se u priopćenju predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ističe da Notre Dame pripada cijeloj Europi. - Svi danas suosjećamo s Parizom, poručio je Tusk.

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides poručuje da je Mehanizam civilne zaštite EU spreman pružiti potporu.

- U kontaktu sam s francuskim vlastima. Mehanizam civilne zaštite EU spreman pružiti potporu, poručuje Stylianides i izražava solidarnost s Francuskom i svima pogođenim ovom tragedijom.

Vatikan je izrazio "nevjericu i tugu" zbog požara koji pustoši parišku katedralu, "simbol kršćanstva u Francuskoj i u svijetu", prenosi agencija AFP.

- Naše misli su s francuskim katolicima i stanovnicima Pariza. Molimo se za vatrogasce i sve one koji poduzimaju sve što je u njihovoj moći u toj dramatičnoj situaciji, dodao je glasnogovornik Vatikana u priopćenju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres objavio je na Twitteru da je "užasnut snimkama požara u pariškoj katedrali, jedinstvenom dragulju svjetske baštine".

Britanska premijerka Theresa May napisala je na Twitteru da su "njezine misli s francuskim narodom i službama koje se bore protiv strašnog požara katedrale Notre Dame".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:48