ESKALACIJA SUKOBA NA GRANICI

VIDEO Grupa ekstremnih Srba zapalila prijelaz Jarinje! Noć na Kosovu ipak je protekla mirno

Na sjeveru Kosova otvorena je vatra iz pješačkog naoružanja na hrvatski helikopter Mi 171 koji se tamo nalazi u misiji KFOR. U tom trenutku u helikopteru su bila četiri člana posade, no nitko nije ozlijeđen
 rts

>>> NOVO - 11:30 - Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton priopćila je da je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i kosovskom premijeru Hashim Thaci prenijela svoju zabrinutost povodom situacije na sjeveru Kosova i ukazala na značaj obnavljanja dijaloga.

Bivši specijalni predstavnik UN-a zа Kosovsku Mitrovicu Gerard Gallucci izjаvio je dаnаs dа bi odvojena misija UN-a nа sjeveru, uz korištenje plаvih kaciga, bilа najbolji način dа se osigurа mir do konаčnog rješenja stаtusа Kosovа.

- S obzirom nа slom međunarodnih mirovnih snаgа nа Kosovu, Vijeće sigurnosti UN-a bi moralo uzeti u obzir vrаćаnje mirovnih snаgа UN. Moždа je vrijeme dа se odustane od nаporа zа jedinstveno Kosovo. U rukаmа Albаnаcа i njihovih međunаrodnih pristаlicа, to izgledа kаo opаsnа iluzijа", nаpisаo je Gallucci nа svom blogu 'From Outside The Walls'.

Na graničnom prijelazu Brnjak trenutačno se nalaze kosovski granični policajci, no predstavnik Vlade Srbije za pregovore Borislav Stefanović najavio je kako će se uskoro naći s Bühlerom, zapovjednikom KFOR-a, kako bi se dogovorili i oko toga. Dodao je kako je srpska strana zadovoljna dogovorom postignutim u vezi s administrativnim prelazom Jarinje.

09:00 Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da je paljenje prijelaza Jarinje "vandalizam i da je to djelo vandala".

Dodao je da su specijalne jedinice kosovske policije u pripravnosti i da će intervenirati ukoliko međunarodne snage ne održe situaciju pod kontrolom.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je da će se savjetovanje Vijeća sigurnosti UN o Kosovu sutra održati usprkos protivljenju dviju članica, ali da još nije izvjesno hoće li će Srbija moći obratiti na sjednici.

- I dalje postoji protivljenje nekih članica da Srbiji bude dozvoljeno obraćanje. Mi smo u intenzivnim razgovorima - izjavio je šef diplomacije Srbije.

07:38 Jedan sat poslije ponoći na zapaljeni granični prijelaz Jarinje stigli su vatrogasci koji su požar stavili pod kontrolu te raščišćivali teren. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je noćas da je sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Bühlerom dogovoreno da KFOR preuzme sporni granični prijelaz.

Noć je protekla mirno na trenutno vrlo nemirnom području. Tijekom noći na putu od Leposavića prema Kosovskoj Mitrovici okupljali su se zabrinuti građani zbog mogućnosti da bi na sjever mogle doći jedinice Rosu.

23:18 - Kosovski premijer Hashim Thaci optužio je paralelne strukture Srbije na sjeveru Kosova za organiziranje nereda i paljenje Jarinja. Thaci je naglasio kako neće biti kompromisa kada je riječ o prisutnosti kosovske policije na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, piše Blic.

KFOR javlja kako je situacija na sjeveru Kosova pod kontrolom te da nema informacija o ozlijeđenima u večerašnjim sukobima. Iz KFOR-a je također potvrđeno kako je kod graničnog prijelaza Jarinje pucano na njihove vojnike, ali da sada nema sukoba. Očekuju brzu uspostavu reda na Jarinju, kao što je već uspostavljena na prijelazu Brnjak.

Direktor srbijanske policije Milorad Veljović je izjavio kako će njegove snage pružiti zaštitu pripadnicima KFOR-a i EULEX-a.

21:50 - KFOR je uspostavio kontrolu nad graničnim prijelazom Jarinje i ogradio ga žicom. Incidenata na prijelazu Brnjak nije bilo, unatoč prvotnim infomacijama kako su ekstremisti zapalili i tu graničnu točku.

Nepoznati napadači napali su novinarsku ekipu Tanjuga te pritom snimatelju glavu razbili kamenom, a montažera istukli.

Vojislav Koštunica, predsjednik Demokratske stranke Srbije, zauzeo je stajalište kako Srbija mora biti uz svoj narod na Kosovu te zatražio hitnu sjednicu skupštine.

21:20 - Vojnici iz sastava KFOR-a oklopnim su vozilima blokirali put od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici. Pucnjava je prestala, ali svugdje se vide tragovi razaranja, javlja RTS . Predsjednik Srbije Boris Tadić je pozvao na prestanak nasilja.

19:54 - Grupa od 30 do 40 mladića pod maskama zapalili su granični prijelaz Jarinje na sjeveru Kosova oko 19 sati, a gori i baza KFOR-a. Napad su izveli molotovljevim koktelima kojima su zapalili okolne objekte. Stižu izvješća o rafalnoj paljbi, a cijelo područje nadlijeću helikopteri, piše Blic.

Na Jarinje se dovezao i jedan buldožder na kojem vijori srpska zastava kako bi pomogao u razaranju kontrolne točke.

U poslijepodnevnim satima na sjeveru Kosova otvorena je vatra iz pješačkog naoružanja na hrvatski helikopter Mi 171 koji se tamo nalazi u misiji KFOR. U tom trenutku u helikopteru su bila četiri člana posade. U napadu nitko nije ozljeđen niti je helikopter oštećen. To je prvi napad na međunarodne snage na Kosovu od ponedjeljka navečer kada su počeli najnoviji sukobi. Napad na helikopter potvrdio nam je i glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić kazavši kako “otvorena vatra iz pješačkog naoružanja u zoni leta helikoptera iz sastava hrvatskog ratnog zrakoplovstva”.

Prema njegovim riječima posada helikoptera nije zamijetila pucnjavu, navjerovatnije zbog buke. Napad na helikopter potvrdio je i zapovjednik KFOR-a njemački general Erhard Bühler "Apeliram na sve da ne sprječavaju rad KFOR-a. Ne kažem to bez razloga, jer je pucano na helikopter KFOR-a ", kazao je Biler ne precizirajući detalje pucnjave.

Na Kosovu se nalazi 20 pripadnika Oružanih snaga i dva helikoptera Mi 171 Sh. Ovi helikopteri uglavnom se koriste za transport međunarodnih snaga te za prijevoz visokih vojnih i civilnih dužnosnika prilikom dolaska na Kosovo. Pripadnici Oružanih snaga na Kosovu se nalaze od srpnja 2009. godine.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je KFOR da su upravo s hrvatskim helikopterima na granične prijelaze između Kosova i Srbije prebacivani pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Prema novinskim informacijama prebačeno je 16 specijalaca. Dačić je povodom toga izrazio oštar protest. Glasnogovorenik Ministarstva obrane nam je kazao da posade transportnih helikoptera obavljaju svoje zadaće u sklopu njemačkog zapovjedništva KFOR-a te da ni u jednom trenutku izašli iz okvira zadaća koje su pred njih postavljene.

General Biler je oštro demnatirao da su helikopterom KFOR-a prebacivane specijalne policijske snage Kosova. "KFOR je trasnsportirao obične policijske službenike. Prebacivali smo službenike na prelaze radi zaštite. Radi se o policajcima srpske i albanske nacionalnosti”, kazao je Biler i indirektno potvrdio da su hrvatski vojnici prevozili lokalne policijske snage na granične prijelaze.

Na samom Kosovu situacija u popodnevnim satima znatno pogoršavala.

Zasad ostaje nejasno da li su se pripadnici specijalne policije Kosova povukli sa graničnog prijelaza između Kosova i Srbije. Njihov pokušaj zauzimanja dva granična prijelaza izazvao je žestoku reakciju lokalnog srpskog stanovništva. Na ceste su postavljeni balvani.

U srijedu su Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće, kao i najbliži lokani put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak. Općinsko vijeće Kosovske Mitrovice uvelo je izvanredno stanje.

U dosadašnjim sukobima ubijen je jedan kosovski policajac, a snage KFOR-a rasporedile su svoje oklopne snage na barikadama koje postavili Srbi. Predstavnik Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović sastao se sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Bilerom. Kazao je da da nije proveden dogovor o sastavu patrola na graničnim prijelazima. Te da na prijelaze dolaze kosovski policajci i carinici. General Biler to je sve demantirao kazavši kako su specijalne kosovske snage povučene te da je na graničnim prijelazima samo granična policija.

Sukobi na Kosovu sud počeli nakon što je kosovski premijer Hasim Thaci naredio da da snage specijalne kosovske policija spreuzme kontrolu nad dva granična prijelaza između Kosova i Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:53