NESTALI ZA 10 SEKUNDI

VIDEO: HAKIRALI SIGNAL KLJUČA Kamera snimila lopove kojima je trebalo samo nekoliko sekundi da ukradu 800.000 kuna vrijednu Teslu i nestanu

 
 Youtube screenshot

Kamera s portafona zabilježila je nevjerojatnih nekoliko sekundi koliko je bilo dovoljno da vješti lopovi iz dvorišta jednog doma u Londonu ukradu 800.000 kuna vrijednu Teslu koristeći hakiranje signala sustava keyless (otključavanje bez ključa).

U današnje vrijeme gotovo svi novi automobili, posebno oni visoke klase imaju takav sustav otključavanja i pokretanja vozila bez klasičnog ključa, a koliko ih je zbog te činjenice jednostavno ukrasti svjedoči snimka.

Broj slučajeva u kojima lopovi uspijevaju "prevariti" vozilo da je ključ u kabini rapidno rast iz godine u godinu. U kratkom videu može se vidjeti kako su lopovi ušetali u dvorište kroz otključana vrata gdje je bio parkiran automobil.

Jedan od dvojice maskiranih kradljivaca pritom oko vrata nosi nešto poput elektronske naprave dok u rukama drži žice visoki iznad glave. Tada presreće signal za pokretanje luksuzne električne Tesle i otključava je, dok drugi kradljivac u trenutku samo uskače u vozačko sjedalo, pritišće prekidač za pokretanje i odvozi se u nepoznatom smjeru.

Istovremeno, drugi lopov još uvijek nepomično stoji nekoliko trenutaka držeći žice u zraku.

Hrishi, vlasnica kuće u Londonu ispred koje je ukradena Tesla rekla je kako je upravo šokantno kako su brzo ukrali automobil.

Ova brza i tiha tehnika krađe toliko je učinkovita, a brojke tako ukradenih automobila u Engleskoj iz godine u godinu rastu za desetak tisuća ili 22 posto.

Samo prošle godine tako ih je ukradeno čak 89.000 tisuća, prema udruzi britanskih osiguravatelja, kuće dnevno isplaćuju čak 1,2 milijuna funti (108 milijuna funti godišnje), piše Daily Mail.

U ovom slučaju je ukradena Tesla, no svi novi automobili s keyless sustavom otključavanja i pokretanja su mete, bilo BMW, Ford, Audi, Land Rover ili Volkswagen i Mercedes.

Istu metodu lopovi koriste i na parkiralištima automobila te bilo gdje drugdje, a da i kod nas ima “stručnjaka” na tom polju, svjedoči nedavna vijest o uhićenju lopova u Poreču koji je od 12. do 16. kolovoza presretanjem signala i otključavanja “ jammerom” nakon što bi se vlasnici udaljili, iz desetak automobila, krao novac i vrijedne predmete.

Kako se sve krade

Porastom broja "keyless" sustava bez klasičnog ključa kojima se automobili pale pritiskom na prekidač "Start" porastao je i broj slučajeva u kojima lopovi uspijevaju "prevariti" vozilo da je ključ u kabini, što im omogućava krađu.

Prema podacima britanske udruge osiguravatelja u Engleskoj, kada su u pitanju krađe vezane uz ometanje signala automobila, takve rastu za 22 posto godišnje, a 2018. ih je ukradeno 89.000 tisuća što osiguravatelje stoji 108 milijuna funti godišnje.

Tome su kumovale nove tehnologije koje lopovima daju veći i lakši raspon načina krađe.

Uz to, napominje se kako mnogi vozači nisu upoznati s politikom svojih osiguravajućih kuća u slučaju takve vrste provale (4 od 5 vozača automobila sa "keyless" sustavom ne znaju pokriva li njihovo osiguranje takav oblik krađe).

Najčešći načini krađe vozila

1. Hakiranje i imitiranje signala ključa

Iako ključevi moraju biti u blizini automobila kako bi otvorila vrata i upalio motor, lopovi mogu uz pomoć tehnologije pojačati signal vašeg ključa čak i kada nije u neposrednoj blizini. Kada jedan lopov sa posebnim uređajem uhvati signal vašeg ključa koji se primjerice nalazi u kući, taj signal dalje "prosljeđuje" na drugi uređaj s kojim njegov "partner u zločinu" imitira signal vašeg ključa te se tako otvaraju vrata. Slijedi pritisak na prekidač Start i odlazak u nepoznatom smjeru...

2. Presretanje signala zaključavanja automobila

Ometanje signala prilikom zaključavanja još je jedna od često korištenih metoda. To je na svojoj koži nedavno osjetio i 53-godišnji vlasnik vozila u Dubrovniku kojem su lopovi pomoću specijaliziranog uređaja presreli signal zaključavanja automobila. Dakle, kada zaključate automobil, lopovi presreću signal, i vaš automobil ostaje otključan. Naravno, mali broj ljudi provjerava jesu li stvarno zaključali automobil (pogotovo u doba kada zaključavamo pritiskom na gumb, a ne "starom metodom" ključa). Lopovima tada samo preostaje čekati da se osoba udalji od automobila i onda mogu krenuti u akciju...

3. Prevara putem sustava tlaka u gumama

Još jedan neobičan oblik prevare koji bi vas mogao skupo stajati je ni više ni manje nego sustav tlaka u gumama. Riječ je o sustavu kojim su opremljeni novi automobili i koji nadzire tlak u gumama i upozorava vlasnika na potencijalne nepravilnosti. Kako ga lopovi mogu iskoristiti? Oni mogu "poremetiti" sustav koji zatim izbacuje grešku u tlaku guma. To može dovesti do toga da se vozač zaustavi i krene u provjeru guma, budući da mu sustav signalizira da se jedna od guma probušila...U tom trenutku lopovi uskaču automobil i bježe, a vlasniku preostaje samo nazvati policiju (ako mu i mobitel nije ostao u kabini...).

4. Upadanje u sustav i isključivanje sigurnosnih komponenti

Moderni automobili imaju značajke poput Wi-fi Hotspota i uparivanja mobitela s automobilom. Iako je to korisno, može biti i problematično - ako ste na meti hakera. Hakeri mogu upasti u sustav i primjerice isključiti sigurnosne sustave, pa čak i otključati automobil...

5. "Krađa identiteta" putem telefona

Slična prevara kao i prethodna; ovdje je riječ o klasičnom hakiranju mobitela koji posjeduje aplikaciju ili je uparen s automobilom. "Upad" u sustav moguće je dobiti slanjem kakvog "virusa" putem web stranice ili maila, kojima haker dobiva pristup aplikaciji za automobil kojom ga može otključati i manipulirati različitim funkcijama...

U svakom slučaju, s novim tehnologijama dolaze i nove prijetnje, a za vozače je najbitnije da budu pažljivi i da dobro prouče opasnosti kako bi se osigurali od ovakvih neočekivanih prevara i krađa.

Kako zaštititi svoje vozilo: svakodnevni predmeti poput limenke pića u autu ili držanje ključa u kući u hladnjaku mogu zaustaviti kriminalce

Određeni metali mogu blokirati signale, što znači da ako držite ključ ili privjesak s čipom daljinskog otključavanja u primjerice foliji, kriminalci neće moći presresti signal i ukrasti vozilo.

Aluminij limenke za piće u autu može ometati prijenos radio signala s vašeg ključa i zaustaviti provalnike.

Neki stručnjaci savjetuju da u vašem domu keyless ključeve držite u hladnjaku, jer će i materijal s unutarnje strane blokirati signale, a možete nabaviti i malu metalnu kutijicu.

Ako tražite jeftinu opciju, neki vozači umotavajukeyless ključ u limenu foliju.

Nabavite posebnu torbicu koja djeluje poput Faradayeva kaveza koja će blokirati presretanje signala daljinskog.

U zadnje vrijeme pojavljuju se i novčanici s ugrađenim Faradayevim kavezom kako bi se spriječili lopovi daukradu podatke s magnetnih debitnih i kreditnih kartica.

Faradayev kavez radi na principu različitom od onog koji koriste elektronski uređaji za ometanje, koji djeluju tako da aktivno odašilju jak elektronski signal koji sprječava uređaje u blizini da primaju radio valove.

Stručnjaci također savjetuju vlasnike automobila da keyless ključeve drže najmanje 5 metara dalje od ulaznih vrata, kako bi lopovima omogućili manju šansu da mogu prenijeti signal.

Klasični savjeti poput onog da parkirate na vidljivom i osvijetljenom mjestu ili koristite mehaničku zaštitu upravljača ili mjenjača, naravno, i dalje su dobrodošli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:09