COVID-19 U AMERICI

VIDEO: 'HOĆU CJEPIVO ZA PAR MJESECI' Donald Trump na sastanku oko koronavirusa požurivao farmaceute, pogledajte briljantan odgovor jednog stručnjaka

 
 AFP

Koronavirus stigao je i u SAD. Potvrđeno je ukupno stotinu zaraženih, a dosad je umrlo šestero ljudi.

Najnoviji slučaj pozitivnog nalaza je kod 39-godišnje medicinske sestre iz New Yorka koja se trenutno nalazi u izolaciji u stanu na Manhattanu. Ljudi u strahu prazne police trgovina i stvaraju zalihe jer se očekuje da će broj zaraženih rasti.

Predsjednik Donald Trump održao je sastanak s kriznim stožerom, a posebno se usredotočio na situaciju u državi Washington gdje je zatvoreno desetak škola, a tridesetak vatrogasaca i policajaca je u karanteni.

Na sastanku je bio i doktor J. Joseph Kim, direktor farmaceutske kompanije Inovio Pharmaceuticals, koji je kazao da će njegova tvrtka uskoro početi s testiranjima cjepiva protiv virusa Covid-19.

'U travnju će započeti testiranja u Kini i Južnoj Koreji', rekao je doktor Kim, na što je Trump rekao da bi ponovno trebalo promotriti situaciju u Seattleu.

Naime, upravo ondje je zabilježeno pet od ukupno šest smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD-u, a svi su povezani s jednim domom za starije i nemoćne u kojem je bolesno 50 korisnika i medicinskog osoblja.

Tijekom sastanka, farmaceuti su objasnili kakav je postupak testiranja cjepiva.

'Cjepiva se moraju testirati kako se čitava stvar ne bi dodatno pogoršala. Ne želimo na brzinu cijepiti milijun ljudi, a tek onda ustanoviti da je 900.000 zbog toga gore', kazao je doktor Leonard Schleifer, direktor Regeneron Pharmaceuticals.

'Mislite li da možete imati cjepivo u sljedećih nekoliko mjeseci?' pitao je Trump.

'Ne. Imat ćemo cjepivo koje tek treba testirati', odgovorio je doktor Tony Fauci.

'A koliko će za to trebati vremena?'

'Ova druga faza potrajat će nekoliko mjeseci, prije nego počnemo s trećom fazom.'

'Znači unutar godine dana? Prije ste mi rekli za par mjeseci i moram reći da mi par mjeseci zvuči bolje nego godinu dana...', kazao je Trump na što je dobio odgovor da će sve možda biti spremno za iduću sezonu.

'Ako vas netko bude zadržavao, nazovite me', kazao je na kraju Trump.

Međutim, ipak nije povećao federalna izdvajanja za kompanije koje rade na razvoju cjepiva.

'Neke osd njih su tako bogate da bi mogle posuđivati novac federalnoj vladi', rekao je Trump.

Potpredsjednik Mike Pence u međuvremenu je okupio stručni tim i obećao svakodnevno obraćanje javnosti u vezi s razvojem situacije s koronavirusom.

'Naviknite se na to da ćete nas često viđati', kazao je okupljenim novinarima u ponedjeljak navečer.

Društvenim mrežama se, pak, proširila fotografija snimljena na početku sastanka u Bijeloj kući na kojoj Pence i čitav stručni tim prije početka sastanka mole.

Brojni komentatori kritizirali su takav potez rekavši kako nas molitva neće zaštititi od zaraze, a mnogi su komentirali i kako Pence nije uspio zaustaviti širenje HIV-a u Indiani dok je bio guverner te savezne države jer je kao jednu od mjera zaštite također predlagao molitvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:38