ISTOČNA OBALA

VIDEO: HOROR U AUSTRALIJI, U PODIVLJALIM POŽARIMA STRADALE STOTINE KOALA 'Strašno, ovo je nacionalna tragedija'

 
 7News/Twitter, Screenshot

Sydney je u četvrtak obavio opasan dim dok jaki vjetrovi raspaljuju desetke šumskih požara po cijeloj istočnoj obali Australije, što je potaknulo zdravstvena upozorenja za grad u kojem živi više od pet milijuna ljudi i državu New South Wales (NSW).

Vatrogasci se bore za kontrolu nad više od 50 divljih požara koji gore širom NSW-a, priopćila je državna Ruralna vatrogasna služba (RFS). Nije bilo izvještaja o ozljedama uzrokovanim požarima u kasno jutro po lokalnom vremenu, ali su jaki vjetrovi raznosili opasni dim po velikim površinama NSW-a.

RFS je priopćio kako se dim vjerojatno neće očistiti najmanje 24 sata, a vrući i suhi uvjeti mogli bi potrajati još nekoliko dana.

Direktor zaštite okoliša NSW Health Richard Broome rekao je da dim može imati negativne posljedice za osobe s kroničnim bolestima srca i pluća, te ih pozvao da budu oprezni.

Jedan od najvećih požara posljednjih dana zabilježen je na jezeru Cathie, 380 kilometara sjeverno od Sydneyja, koji je uništio više od 2.000 hektara nacionalnog parka.

Požar je sada pod kontrolom, ali to nije umanjilo strah da je u njemu stradalo stotine koala, budući je jezeru Cathie njihovo glavno uzgajalište.

"Na temelju naših izračuna, s minimalnom stopom smrtnosti od 60 posto, izgubit će se oko 350 koala", rekla je Reutersu Sue Ashton, predsjednica bolnice Port Macquarie Koala.

"Strašno. To je nacionalna tragedija", dodala je.

Ashton je rekla da je sedam spasitelja u četvrtak ušlo u spaljeni nacionalni park u nastojanju da spasi sve ozlijeđene koale.

Smoke from rural bushfires are seen over Sydney Harbour on October 31, 2019. Sydney residents coughed and spluttered their way around Australia's largest metropolis as a bank of smoke from rural bushfires enveloped the city prompting health warnings., Image: 480037046, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Saeed KHAN / AFP / Profimedia
Saeed KHAN / AFP / Profimedia
Dim u Sydneyju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:35