OPET U PRVOM PLANU

VIDEO: 'HUMANITARCI' IZ SRBSKE ČASTI PONOVNO DIŽU PRAŠINU U SUSJEDSTVU Počeli se ponašati kao policija uzimajući pravdu u svoje ruke

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.09.2019. u 11:50

Youtube, Instagram

Bojan Stojković

 

Pripadnici 'Srbske časti', organizacije koja je u posljednje vrijeme izazvala brojne kontroverze, ponovno su postali predmet interesa srpske javnosti i to nakon što su odlučili uzeti pravdu u svoje ruke te sankcionirati dječaka romske nacionalnosti zbog toga što je fizički zlostavljao konja

Predsjednik organizacije i samoprozvani 'najjači Srbin' Bojan Stojković je zajedno s članovima 'Srbske časti' prije nekoliko dana upao na privatni posjed u romskom naselju Crvena Zvezda u Nišu tražeći dječaka koji je tukao svog konja.

Pod izlikom da žele spasiti životinju, pripadnici ove organizacije su 'kao primjer' svima u naselju uzeli konja kako bi pokazali da "nitko od Roma ne smije tući životinje".

Ova akcija 'Srbske časti' izazvala je brojne reakcije u Srbiji i mnogi se s pravom pitaju kako je moguće da neki ljudi mimo zakona rješavaju probleme onako kako oni misle da treba.

 

Podsjetimo, 'Srbska čast' se na društvenim mrežama naziva humanitarnom i društvenom organizacijom, no neki vrlo dvojbeni potezi ove organizacije i njezinog osnivača odaju sasvim suprotan dojam. Tako su o djelovanju te udruge pisali mnogi svjetski mediji nazivajući je paravojnom formacijom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 

Iako je Dodik odmah opovrgnuo takve formulacije, činjenica jest da su vođe i pripadnici 'Srbske časti' upadali na sjednice vlasti u RS-u te su bili u prvim redovima prilikom proslave državnih praznika.

 

Viđeniji članovi organizacije vrlo su aktivni na društvenim mrežama, a često dijele fotografije iz svojih nacionalističkih pohoda stavljajući u prvi plan svoje tetovaže i oružje, često pozirajući s fantomkama na glavi.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 'Srbska čast' je udruga osnovana 2014. u Nišu, a ima svoj ogranak i u Republici Srpskoj. A prilično su zanimljive i odrednice rada i djelovanja grupe. Naime, u statutu kažu da im je cilj poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvenom životu, promocija europskih vrijednosti, unapređenje aktivnosti i promocije Ureda za mlade...

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo