SUKOB OKO ŠKOLJKI

VIDEO: INCIDENT NA OTVORENOM MORU U NORMANDIJI Francuski ribari napali britanske brodove dimnim bombama, na njih su bacali kamenje i vrijeđali ih

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2018. u 08:57

Youtube screenshot video Mark 1333

Sukob britanskih i francuskih ribara oko izlova školjki

 

Francuski su ribari bacali dimne bombe na britanske brodove na obali Normandije, a sve zbog svađe oko školjki.

U tom je sukobu došlo i do bacanja kamenja na brodove, kao i do naguravanja brodova. Oko 35 francuskih brodova lovilo je pet britanskih, pokušavajući ih istjerati s područja bogatog Jakobovim kapicama na mjestu Baie de Seine, gdje je Britancima većinu godine dozvoljeno ribariti, javlja Sky news

No zbog pravila koje je nametnula Francuska, francuski ribari sada smiju tamo ribariti samo između 1. listopada i 15. svibnja. Optužili su Britance da su potpuno iscrpili to područje i izlovili školjke pa sada žele da se i oni suoče s istim pravilima. Zato su se odlučili s njima sukobiti.

'Francuzi su otišli kontaktirati Britance kako bi ih zaustavili, a pritom su se sukobili. Navodno je došlo i do bacanja kamenja, no nitko nije ozlijeđen', rekao je Dimitri Rogoff, šef ribara iz Normandije. Dodao je da se 'oko 40' francuskih brodova skupilo tijekom noći u znak prosvjeda što Britanci izlovljuju zalihe školjki na tom području.  Britanci su u panici zvali i ratnu mornaricu.

Snimka koju je objavila jedna lokalna TV postaja pokazala je da su se brodovi i međusobno sudarali i gurali, zbog čega su i oštećeni, a navodno su tri broda završila s rupama.

 

Ljutiti francuski ribari bacali su i dimne bombe na britanske brodove, zasipajući ih pritom uvredama.

Barrie Deas, izvršni direktor britanskog nacionalnog saveza ribarskih organizacija rekao je da savjetuje obje strane da budu mirne, jer se na snimci vidi da su neki brodovi manevrirali na vrlo opasan način.

'Obavijestili smo o svemu i britansku vladu i zatražili smo zaštitu za naša plovila, koja tamo plove legitimno.

'Dublji razlog za te sukobe trebao bi se riješiti za stolom, a ne na otvorenom moru gdje bi netko mogao biti ozlijeđen', dodao je.

Napetosti među francuskim i britanskim ribarima oko tog pitanja traju već 15-ak godina. Te su dvije strane tijekom posljednjih pet godina postigle godišnje sporazume, no Rogoff kaže da su Francuzi ove godine blokirali sporazum jer im je već bilo dosta.

'Za Britance je to kao otvoreni šank, ribare tamo kada žele, kako žele i koliko god žele. Mi ih ne želimo u tome zaustaviti, ali mogli su barem pričekati 1. listopad tako da možemo dijeliti', dodao je.

Ipak, ističe da će se i to promijeniti nakon što Velika Britanija izađe iz Europske unije.

'Nakon 29. travnja 2019., tretirat će se kao treća strana i neće više imati pristup ovim područjima', najavio je Rogoff.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo