UBILA GA POLICIJA

VIDEO: ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA TERORISTIČKI NAPAD U MELBOURNEU Terorist je imao 31 godinu i bio iz Somalije, htio je auto pretvoriti u bombu

 
Napadač je nožem nasrnuo na policiju u Melbourneu
 Twitter, screenshot ABC Melbourne

Policija je pronašla boce s plinom u automobilu kojeg je vozio muškarac koji je danas izveo teroristički napad u australskom Melbourneu.

Podsjetimo, nakon što se zabio automobilom u trgovinu, izašao je van i nožem počeo napadati prolaznike i policajce. Policija ga je pritom upucala, a napadač je umro u bolnici. Ovaj se incident tretira kao teroristički napad, priopćila je australska policija. U ovom je napadu poginula jedna osoba, a još dvije su ranjene. Napad je izveden u poslovnoj četvrti Melbournea, usred popodneva, kad su ljudi krenuli s posla na vikend. Po svjedocima, muškarac je napadao pješake pored svojeg kamioneta u plamenu koji je doveo u središte metropole na jugu Australije.

Napadač, inače Somalijac koji je devedesetih došao u Australiju, i neki članovi njegove obitelji već su bili poznati policiji i obavještajnim službama zbog terorizma i drugih prekršaja, a sada je odgovornost za napad preuzela teroristička skupina ISIS, javlja Independent. Putem svoje novinske agencije Amaq objavili su da je ovaj napadač bio jedan od njihovih boraca.

Mrežna stranica IS-a nije dala dokaze za svoje tvrdnje.

"Član koji se zaletio vozilom i zadao udarce nožem u operaciji u Melbourneu (...) jedan je od boraca Islamske države i izveo je operaciju kao odgovor na poziv da mete napada budu građani (zemalja) koalicije", objavio je Amaq.

Tekst se referira na poziv IS-ova vođe Abu Bakra al-Baghdadija koji je u kolovozu pozvao članove da "bombama, noževima ili vozilima izvedu naše napade" na zemlje iz međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama u ofenzivi protiv kalifata.

Al-Baghdadi je 2014. proglasio kalifat na velikim dijelovima Sirije i Iraka.

Policija nije objavila identitet napadača, a zna se tek da je imao 31 godinu.

Protuteroristička jedinica je sada pokrenula istragu o napadu.

Policija je najprije bila pozvana zbog požara automobila, no kad su policajci došli, terorist naoružan nožem ih je odmah napao. Prolaznici su uspjeli snimiti sukob dvojice policajaca i napadača. Nožem je krenuo prema policajcima koji su ga pokušavali odvratiti suzavcem i šokerom, a pokušao im je pomoći i jedan od slučajnih prolaznika koji je prema napadaču pogurao kolica iz trgovine. Naposlijetku je jedan od policajaca izvukao pištolj i pucao u napadača. Pogodio ga je u prsa, a on se potom srušio. Dvojica policajaca su zadobila tek nekoliko posjekotina i dobro su.

Napadač je prije toga ranio još tri osobe, od kojih je jedna preminula a dvije žrtve u dobi od 26 i 58 godina su još u bolnici. Smatra se da njihove ozljede nisu opasne po život.

Svjedoci su opisali i da su vidjeli kako je napadač bacio neki predmet prema automobilu, što je izazvalo požar. Policija još nije potvrdila njegove namjere i motiv napada, no kažu da mu je namjera najvjerojatnije bila pretvoriti automobil u bombu.

Zna se da je napadač imao i druge manje prekršaje poput posjedovanja marihuane i prometnih prekršaja, no obavještajnim je službama bio poznat od prije.

Australski premijer Scott Morrison je ovaj napad nazvao 'zlim i kukavičkim' činom i dodao da Australija neće biti zastrašena takvim napadima terorista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:35