TAJNE SNIMKE

VIDEO IZ POLJSKE UŽASNUO CIJELU EUROPU Bolesne krave pod okriljem noći vitlom vuku u klaonicu, pa šalju na tržište širom cijele Europske unije?

 
Prizori iz poljske klaonice u koju se dovode bolesne krave
 Screenshot YouTube Superwizjer TVN

Tajne snimke koje su napravili istraživački novinari iz jedne klaonice u poljskoj regiji Mazovija užasnule su građane diljem EU, naročito one koji kupuju i jedu govedinu, piše Guardian.

Naime, na snimci koju su napravili novinari televizije Superwizjer vidljivo je kako se krajnje bolesne krave pomoću vitla doslovno vuku u klaonicu budući da ne mogu stajati na nogama. Snimke pokazuju kako se klanje bolesnih krava odvija potajno, noću, bez ovlaštenih veterinara koji bi potvrdili kvalitetu mesa. Osim toga, na snimci se čini kako radnici u klaonici uklanjaju dokaze s trupova krava, poput rana i tumora, a koji ukazuju da su krave bolesne.

Stručnjaci za meso koji su vidjeli snimke za Guardian su rekli da je takvo meso ogromni rizik za zdravlje potrošača te su pozvali poljske vlasti da promptno reagiraju i obavijeste sve druge članice EU o riziku.

- Ako postoje bilo kakvi dokazi da je to meso izvezeno iz Poljske treba dići alarm na razini cijele Europe. Također, treba angažirati regulatorne agencije i policijske snage diljem kontinenta - kaže za Guardian Chris Elliott, profesor za sigurnost hrane iz Belfasta.

Prema podacima UN-a Poljska je u 2017. izvezla 415 tisuća tona govedine vrijedne oko 1,5 milijardi dolara, po čemu su bili treći izvoznik u Europi. Iz toga je itekako jasno da su potencijalne posljedice širenja raznih bolesti i zaraza od mesa koje potječe od takvih životinja izuzetno velike.

Istraživački novinari u klaonicu su se infiltrirali krajem prošle godine, a jedan od njih, Patryk Szczepaniak, radio je tamo gotovo tri tjedna. On je pred kamerama ispričao kako bi zaposlenici odmah obilježili meso od bolesnih krava kao sigurno za ljudsku konzumaciju, umjesto da ga pošalju na veterinarsku kontrolu.

- Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga uljepšam. Vjerujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga uljepšam tako da bih nožem ostrugao trule dijelove", rekao je Szczepaniak za Guardian.

Ovaj je infiltrirani novinar tijekom tri noći izbrojao 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni stajati. Veterinara, naravno, nije bilo. On bi se pojavio tek ujutro te bi označio meso kao sigurno i potpisao certifikat bez da bi prekontrolirao meso krava koje su zaklane tijekom noći.

- Veterinari bi trebali biti tamo prijem tijekom i nakon klanja, a tijekom tri tjedna u klaonici vidio sam veterinara koji bi došao tek ujutro, potpisao papire i kratko pregledao glave zaklanih krava. Na papiru je sve bilo u redu, a u stvarnosti - katastrofa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:29