OSNIVAČ WIKILEAKSA

VIDEO Julian Assange dao izjavu s balkona: Obama učini pravu stvar i zaustavi lov na vještice!

 AP

NOVO 15:53 - Kao što WikiLeaks stoji pod prijetnjom, tako stoji i sloboda izražavanja i zdravlje svih naših društava, poručio je Assange s balkona ekvadorske ambasade u Londonu.

- Moramo iskoristit ovaj trenutak da natjeramo vladu SAD-a da jasno artikulira odluku koja je pred njima. Hoće li se vratiti izvornim vrijednostima Ustava SAD-a ili će hodati po rubu, a onda i nas povući u opasan i mračan svijet u kojem novinari upadaju u zamku tišine zbog straha od progona, a građani istinu šapuću u mraku, rekao je Assange.

Osnivač Wikileaksa pozvao je SAD da prestanu progoniti Wikileaks i njihove pristaše.

- Prestanite s progonom 'zviždača' i kompenzirajte im vrijeme provedeno u pritvoru. Progon se mora zaustaviti, a njih morate pustiti iz zatvora, poručio je. Također je zatražio da se Bradley Manning, koji u SAD-u očekuje suđenje, pusti iz zatvora. On je optužen za objavu povjerljivih dokumenata na stranicama Wikileaksa.

Assange se zahvalio svim okupljenima te im je poručio kako su u ovome trenutku upravo oni 'oči svijeta'.

- U noći, kada sam u mraku ležao u ambasadi mogao sam čuti kako oko zgrade kruže policijska kola. No, znao sam što god bude vi ćete biti svjedoci. Ako Velika Britanija neku večer nije odbacila Bečku konvenciju to je bilo samo zbog vas. Dok ste vi gledali i svijet je gledao, rekao je Assange.

Bečka konvencija je međunarodna konvencija kojom je odlučeno da lokalne policije, kao niti snage sigurnosti, ne mogu upasti u tuđu ambasada osim ako nemaju izričitu dozvolu ambasadora.

Assange se dugo zahvaljivao pobornicima WikiLeaksa, posebice Ekvadoru, zemlji koja mu je odobrila politički azil i u čijem se veleposlanstvu nalazi.

Nabrojao je zemlje Središnje i Južne Amerike koje su pružile potporu Ekvadoru u toj aferi, "Argentinu, Boliviju, Brazil, Čile, Kolumbiju, Salvador, Honduras, Meksiko, Nikaragvu, Peru, Venezuelu i sve ostale".

Zahvalio se i svojoj djeci i obećao im da će "uskoro biti zajedno", kao i stanovnicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Švedske koji su ga podržali.

Pred zgradom ekvadorskog veleposlanstva u Londonu došle su ga slušati stotine ljudi.

15:40 Osnivač Wikileaksa Julian Assange izašao je na balkon ekvadorske ambasade u Londonu te se obratio javnosti po prvi puta nakon što je zatražio azil.

Pozvao je američkog predsjednika Baracka Obamu da 'učini pravu stvar' te da zaustavi 'lov na vještice protiv Wikileaksa' kojeg provodi njegova Vlada, javlja BBC.

14:49 U javnost su puštene fotografije osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na kojima se vidi kako u ovim trenucima unutar ekvadorske ambasade razgovara sa svojim odvjetnikom Balthasarom Garconom. S njima u društvu je i nepoznata žena. Čeka se, da kao što je i najavio, izađe pred zgradu i da izjavu.

___________________________________________________________________________________________

Podsjetimo , Assange je suočen s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju.

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, prvi puta je ušao u veleposlanstvu Ekvadora u Knightsbridgeu, tražeći zaštitu, prije točno dva mjeseca 19. lipnja.

Assange je ušao u veleposlanstvo nakon što je britanski Vrhovni sud odbio njegov zahtjev da mu se odobri žalba protiv izručenja i daju dva tjedna počeka prije nego što započne postupak izručenja.

Prema međunarodnom diplomatskom protokolu lokalna policija i snage sigurnosti nije smiju ući u veleposlanstvo, osim uz izričito dopuštenje veleposlanika.

The Sunday Times citira izvore bliske Assangeu koji kažu da bi on bio spreman napustiti veleposlanstvo ako Švedska da jamstva da neće biti izručen SAD-u.

Njegovi pristaše tvrde da bi on u SAD-u mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:07