OSKAR JURAS

VIDEO: 'KAD NAMA MINISTAR NEŠTO SUGERIRA, MI TO SHVATIMO KAO NAREDBU!' Hrvatski inženjer koji 20 godina živi u Švedskoj javio nam se iz Stockholma

People stroll downtown Stockholm, Sweden, on April 4, 2020, during the strict lockdown in Sweden to stop the spread of the novel coronavirus COVID-19. (Photo by Henrik MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Henrik MONTGOMERY/TT NEWS AGENCY / AFP

Stockholm; u krugu: Oskar Juras

 

Švedska je jedina zemlja u Europi koja se protiv pandemije koronavirusa bori preporukama o mjerama opreza, ne propisanim restrikcijama, ograničavajući okupljanje tek na grupe veće od 50 ljudi.

Restorani su otvoreni, osnovne škole i dalje održavaju nastavu, a stanovništvo uglavnom poštuje preporuke o fizičkoj distanci.

Švedska ima više od 6 tisuća zaraženih i više od 333 smrtnih slučajeva, s prosjekom od oko 25 do 30 smrti dnevno.

Istodobno s takvim pristupom, kojega su neki nazvali „eksperimentom,“ 2.300 akademika je krajem prošlog mjeseca potpisalo javno pismo vladi u kojem traže snažnije mjere kako bi se očuvao zdravstveni sustav i smanjio pritisak.

Toga su osobito svjesni i građani, o čemu govori Oskar Juras, inženjer kvalitete, Riječanin koji već više od 20 godina živi u Stockholmu.

Tijekom razgovora za Jutarnji list izašao je na ulicu i u kraćem razgovoru opisao kako se Šveđani bore s pandemijom koronavirusa.

 

Izdvajamo