JESU LI ZNALI DA IH SNIMAJU?

VIDEO: KAMERE SNIMILE DJELIĆ NEUGODNOG RAZGOVORA MACRONA I SAUDIJSKOG PRINCA 'Zabrinut sam... Rekao sam ti, ali nikad me ne slušaš!'

 
Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman i predsjednik Francuske Emmanuel Macrona
 Profimedia, Abaca

Video kamere djelomično su snimile neformalni razgovor između princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji se zbio tijekom summita G20 u Buenos Airesu u Argentinu, piše The Guardian.

"Brinem se. Zabrinut sam... Rekao sam ti", rekao je Macron bin Salmanu na njegovu rečenicu koja se na snimci ne može čuti. "Da, rekao si mi", odgovorio mu je na to princ i dodao: "Hvala ti puno."

"Nikad me ne slušaš", nastavio je Macron. "Ne, slušam, naravno", odgovorio mu je bin Salman. Princ se potom nasmijao, naočigled zaključivši da se njihov razgovor snima. "Zato što sam ti rekao. Bilo je to važnije za tebe", rekao mu je Macron uz suzdržani smiješak.

Francuski se predsjednik potom okrenuo od kamere kako bi bin Salmanu još nešto rekao, međutim iz snimke nije moguće čuti što je to bilo. "U redu je. S tim se mogu nositi", odgovorio mu je saudijski princ. Nakon nekoliko nerazumljivih rečenica, moglo se čuti kako Macron bin Salmanu govori da je "čovjek od riječi".

Jedan od pomoćnika francuskog predsjednika rekao je da su Macron i bin Salman, između ostaloga, razgovarali o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija te konfliktu u Jemenu. Podsjećamo, bin Salmana se spominje kao naručitelja Khashoggijevog ubojstva koje se navodno dogodilo u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Službeni Rijad tvrdi da je princ prijestolonasljednik s tim nije povezan.

Elizejska palača poslije je potvrdila da su svjetski vođe na rubovima summita pet minuta popričali o nizu tema te da je Macron bin Salmanu prenio "čvrstu" poruku o ubojstvu Khashoggija i potrebi da se za situaciju u Jemenu pronađe političko rješenje.

Daily Mail piše da je Vlada Republike Francuske rekla da se u videu može vidjeti kontrast u pristupima dvaju vođa. Bin Salman se tijekom razgovora "nervozno" smješkao, dok je Macron nastojao princu na ozbiljan način prenijeti poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:48