KRITIČNO STANJE

VIDEO: KAOS U SRBIJI ZBOG VELIKIH POPLAVA Jedna osoba poginula, štete su ogromne, rijeke i dalje bujaju, krenule i evakuacije

 Printscreen: YouTube

Velike poplave pogodile su Srbiju, izvještavaju mediji u susjednoj državi.

Zbog obilnih padalina izlile su mnoge rijeke u jugozapadnoj i središnjoj Srbiji, među njima Moravica, Bjelica, Jasenica i Raška, dok vodostaj drugih rijeka, uključujući i Savu, i dalje raste, piše Blic . B92 navodi da je izvanredno stanje proglašeno u 11 općina, među njima u Čačku, Požegi, Kraljevu, Novom Pazaru...

Naime, u protekla 24 sata u jugozapadnoj i središnjoj Srbiji su pogodile toliko intenzivne padaline da je u jednom danu dosegnuta projsečna mjesečna razina, zbog čega je najviše nabujala Zapadna Morava čiji je vodstaj porastao čak za tri metra.

MUP Srbije izvijestio je kako se evakuiraju domaćinstva ugrožena poplavama - najviše u selima Konjevići i Preljina kod Čačka gdje je dosad evakuirano oko 420 ljudi,. Pritom je veliki broj kuća ostao bez električne energije ili vode. Zbog rasta vodostaja Zapadne Morave evakuacije su počele i u gradu Kraljevu, kako je za Blic rekao gradonačelnik Tomislav Ivić.

Osim toga, jedna osoba izgubila je život - prva žrtva poplava je Jak Tahiri (76) iz sela Dol blizu Đakovice na Kosovu. On je život izgubio nakon što je pao s mosta preko kojeg je htio prijeći nabujali potok.

Zbog izvanrednog stanja srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević donio je odluku o angažiranju Vojske Srbije na pružanju pomoći vlastima lokalne samouprave u poplavljenim područjima.

U utorak ujutro srbijanska će vlada zbog kritične situacije održati izvanrednu sjednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21