NAPETO U VENEZUELI

VIDEO: KAOS U VENEZUELI, MADURO ZATVORIO GRANICE! Nekoliko osoba je ubijeno, neki pripadnici nacionalne garde napustili položaje

 
Autobus u plamenu
 Andres Martinez Casares / REUTERS

Napetost u Venezueli, preciznije na nekim od njezinih graničnih prijelaza, ne smiruje se. Dosad je 14 venezuelanskih vojnika, pripadnika nacionalne straže, napustilo svoje položaje na granici Venezuele i Kolumbije, piše Guardian koji se poziva na izjave kolumbijske agencije za migraciju.

- Ovo što smo danas učinili, to je za naše obitelji, za Venezuelu - rekao je jedan od njih novinarima blizu granice.

Učinili su to uoči pokušaja venezuelanske opozicije da omogući dostavu humanitarne pomoći u zemlju, čemu se predsjednik Nicolás Maduro protivi te je, u pokušaju da to zaustavi, proglasio zatvaranje granice s Brazilom i djelomičnu blokadu granice s Kolumbijom. Lokalni mediji prenose da su se ljudi pokušavali probiti kroz barikade na venezuelansko-kolumbijskoj granici, a izbili su i prosvjedi koji su na kraju rezultirali sukobom s interventnom policijom na pograničnim područjima.

Predsjednik Maduro najavio je da prekida diplomatske odnose s Kolumbijom osudivši kolumbijskog predsjednika da pomaže Juanu Guaidu, venezuelskom oporbenom čelniku koji se proglasio privremenim predsjednikom u čemu ga je podržao niz zapadnih zemalja.

- Odlučio sam prekinuti političke i diplomatske odnose s fašističkom vladom Kolumbije čiji veleposlanik i konzuli imaju 24 sata da napuste Venezuelu - poručio je. "Ivane Duque, ti si đavo, nikada kolumbijska vlada nije pala tako nisko", rekao je na račun kolumbijskog predsjednika.

Kamioni stali na granici

Nasilje je izbilo na granici između Venezuele i Kolumbije kada su četiri kamiona pokušala silom ući u Venezuelu u čemu ih je podržavalo mnoštvo nastojeći osloboditi prolaz za pomoć koja uglavnom potječe iz Sjedinjenih Država. Četiri kamiona stajala su na ulazu na most Simon Bolivar koji dijeli dvije zemlje i najmanje četiri prosvjednika ozlijeđena su među mnoštvom koje je pokušalo probiti zapreke kod mosta Simon Bolivar koje su čuvali vojnici i policajci, javlja agencija France presse. Prosvjednike su pokušali rastjerati suzavcem i gumenim metcima, navode izvori AFP-a.

I oporbeni vođa Guaido se popeo na jedan od kamiona koji su vozili humanitarnu pomoć u državu, ali je bio zaustavljen na granici. No, odmah preko granice, u gradovima San Antonio i Urena, vojnici lojalni Maduru pucali su na prosvjednike gumenim mecima.

- Pucali su na nas iz blizine, kao da smo kriminalci. Gumeni meci su me pogodili u lice i leđa - rekao je jedan od njih, Vladimir Gomez, a piše Reuters.

Većina prosvjednika tvrde da su oni samo miroljubivi građani koji žele humanitarnu pomoć zbog opće nestašice hrane i lijekova u državi.

- Borit ću se za moju obitelj, za moju djecu i roditelje, usprkos suzavcu - rekla je novinarima Sobeida Monsalve (42).

Dvoje mrtvih

No, nakon što ih je vojska brutalno zaustavila, neki od građana su i sami napravili barikade na ulicama, zapalili bus i kamenjem gađali oružane snage vičući da propuste konvoje s humanitarnom pomoći.

Osim toga, danas su venezuelanske snage ubile dvije osobe nedaleko od granice s Brazilom.

- Dvije smrti posljedica su vojne represije u mjestu Santa Elena de Uairén. Ubijeni su metcima, jedan od njih u glavu - rekao je za agenciju France Presse Olnar Ortiz, član nevladine udruge Foro Penal, koja se protivi vladi u Caracasu.

Guaidó, koji je obećao da će uz pomoć volontera omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju, tvrdi da je ona prijeko potrebna građanima, a Maduro tvrdi da je riječ o "zamaskiranom" pokušaju SAD-a da izvrši invaziju na njegovu zemlju. Guaidó poziva vojnike da stanu na stranu diktatora, dok Maduro tvrdi da je "narod mobiliziran" kako bi obranio svoju zemlju. Venezuelu, zapelu u teškoj ekonomskoj i političkoj krizi, od 2015. godine napustilo je 2,7 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:33