CHARLIE HEBDO

VIDEO Kerry na francuskom odao počast žrtvama napada: 'Primite iskrenu sućut američkog naroda'

TOPSHOTSUS Secretary of State John Kerry (C) and French Foreign Affairs minister Laurent Fabius pay tribute to the victims killed in the attack of the satirical newspaper Charlie Hebdo, on January 16, 2015 at the entrance of the weekly newspaper office in Paris. Twelve people were killed, including cartoonists Charb, Wolinski, Cabu and Tignous and deputy chief editor Bernard Maris when gunmen armed with Kalashnikovs and a rocket-launcher opened fire in the Paris offices of Charlie Hebdo on January 7. POOL AFP PHOTO / RICK WILKING
 AFP

PARIZ - Cvijećem i tečnim francuskim, američki državni tajnik John Kerry u petak je odao počast žrtvama prošlotjednih terorističkih napada u Parizu.

Kerry je položio vijence bijelih ljiljana i crvenih ruža na poprištima dvaju napada, jedan u redakciji satiričkog časopisa Charlie Hebdo i drugi u židovskom supermarketu.

Američki državni tajnik u Pariz je stigao nakon što SAD nisu poslale predstavnika na nedjeljnji mimohod u Parizu što je izazvalo niz kritika i rijetko priznanje Bijele kuće da je počinila grešku.

I dok su Kerry i njegovi savjetnici isticali da se posjetom ne pokušavaju iskupiti za to, riječima i djelima pokušali su uvjeriti domaćine u solidarnost SAD-a s Francuskom.



John Kerry se recueille devant l'Hyper Cacher... by lemondefr

Državni tajnik je prije ulaska u Elizejsku palaču u dvorištu zagrlio francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

"Primite iskrenu sućut američkog naroda", rekao je Kerry Hollandeu. "Dijelimo vašu bol i tugu zbog užasa kroz koji ste prošli", dodao je.

"Francuski narod je bio žrtva strašnog terorističkog napada", rekao je Hollande, povezujući prošlotjedne događaje s terorističkim napadima 11. rujna 2001. na New York i Washington. "Stoga zajednički moramo naći nužan odgovor", dodao je.

Vozeći se automobilom s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom, Kerry se potom zaustavio pred Hyper Cacherom, židovskim supermarketom gdje je poginulo četvoro taoca i pred redakcijom satiričkog lista Charlie Hebdo u kojem je smrtno stradalo dvanaestoro ljudi.

Kerry je pred supermarketom kratko s novinarima razgovarao na francuskom jeziku. Vodeći američki diplomat, koji je francuski jezik učio kao dječak, trebao bi kasnije u petak održati govor na francuskom u pariškoj gradskoj vijećnici.

Isto tako, očekuje se da će se tijekom poslijepodneva u Parizu susresti sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom, s kojim bi trebao razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

"Ministri Zarif i Kerry vjerojatno će se sastati danas popodne u Parizu", rekao je Reutersu iranskim diplomatski izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:54