NEPOTREBNA GRUBOST

VIDEO KOJI NAJBOLJE DOČARAVA SITUACIJU U IDOMENIJU Pogledajte kako je makedonski policajac pendrekom nasrnuo na dijete

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.04.2016. u 15:08

Printscreen: YouTube

U grčkom Idomeniju više od mjesec dana traje kriza u kojoj zadržane izbjeglice i migranti pokušavaju prijeći grčko-makedonsku granicu.

Makedonija ne propušta migrante s neispravnim papirima otkad je u ožujku zatvorena tzv. Balkanska ruta te često dolazi do sukoba policije i izbjeglica koje pokušavaju prijeći granicu.

Do sad su korišteni šmrkovi i pendreci protiv očajnih ljudi, a teška snimka pojavila se jučer na YouTube-u. Na njoj je vidljivo kako policajac pendrekom udara po djetetu koje se penje po ogradi.

Nastavlja se deportacija izbjeglica iz Grčke u Tursku

Druga skupina migranata poslana je u petak iz Grčke u Tursku u sklopu kontroverznog sporazuma između EU-a i Turske o smanjenju izbjegličkog vala prema Europi.

Troje aktivista skočilo je u vodu kako bi zaustavili trajekt sa 45 Pakistanaca koji su napuštali otok Lezbos, ali ih je obalna straža izvukla.

Ostali prosvjednici pokušali su ući na dokove u luci Mytilene.

Oko 200 migranata, uglavnom Pakistanaca i Afganistanaca deportirano je u ponedjeljak, ali je postupak zastao zbog velikog broja zahtjeva za azilom u Grčkoj.

Prema dogovoru Bruxellesa i Ankare, migranti koji su do 20. ožujka stigli u Grčku trebali bi biti vraćeni u Tursku ako ne podnesu zahtjev za azil ili im on bude odbijen.

Za svakog vraćenog Sirijca u Tursku, EU bi trebala primiti jednoga koji podnese uredan zahtjev.

Izdvajamo