GORKA ISTINA

VIDEO: KONTROVERZNI DOKUMENTARAC Bijesni Indijci traže od YouTubea da ukloni film o grupnom silovanju studentice

Obitelj studentice koja je silovana i ubijena je podržala prikazivanje. Njezin otac opisao ga je kao "gorku istinu" koju bi svatko trebao vidjeti
 Screenshot

NEW DELHI - Indija je zatražila da YouTube izbriše sve poveznice na kontroverzni dokumentarni film o grupnom silovanju i ubojstvu djevojke u Delhiju, pošto je prethodno zabranila njegovo prikazivanje u Indiji.

"Kći Indije", dokumentarac britanske filmašice Leslee Udwin, emitiran je u srijedu na BBC-ju i izazvao je bijes u Indiji koja je zabranila njegovo prikazivanje.

Dokumentarac sadrži izjavu Mukesha Singha, jednog od četvorice muškaraca osuđenih na smrt zbog silovanja i ubojstva 23-godišnje žene u javnom autobusu u prosincu 2012. godine u Delhiju.

Singh u razgovoru ne pokazuje nikakvo kajanje i sugerira da je žena sama kriva što su je silovali i da bi preživjela da se nije opirala. To gnusno silovanje izazvalo je šok i zgražanje diljem svijeta.

Indijske vlasti zatražile su BBC da ne prikazuje film, ali uredništvo britanske televizije to nije prihvatilo. "Film se odgovorno bavi ovom temom i potpuno je u skladu s našom uređivačkom politikom", priopćila je ta kuća.

Iako su vlasti zabranile film, u Indiji je moguće do njega doći preko YouTubea i drugih kanala. "Upravo smo im poslali sudsku odluku i tražimo da joj se podvrgnu", rekao je Reutersu dužnosnik indijskog ministarstva informiranja.

Dio indijskih aktivista smatra da bi se film trebao prikazati i u Indiji kako bi potaknuo javnu raspravu o silovanjima u indijskom društvu.

Obitelj studentice koja je silovana i ubijena također je podržala prikazivanje. Njezin otac opisao ga je kao "gorku istinu" koju bi svatko trebao vidjeti.

"Ako čovjek tako govori iz zatvora, zamislite što bi rekao da je na slobodi", kazao je indijskoj televiziji NDTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:25