OTKRIVENI OSTACI

VIDEO Ledena grobnica: Zrakoplov sa 52 putnika pronađen na ledenjaku na Aljasci nakon 60 godina

 YouTube

Dalekog 22. studenog 1952. teretni avion američkog ratnog zrakoplovstva "Douglas C-124", Globemaster, korišten tijekom korejskog rata, srušio se negdje iznad Aljaske i u njemu su smrtno stradala 52 putnika.

Zbog loših vremenskih uvjeta, zrakoplov nikada nije pronađen , a članovi obitelji poginulih nisu znali gdje im su njihovi najdraži, sve dok 10 lipnja ove godine ostaci zrakoplova i nastradalih vojnika nisu otkriveni na ledenjaku Knik, nešto manje od 100 km od Anchoragea na Aljasci.

Za otkriće njihove ledene grobnice zaslužna je posada helikoptera UH -60 "blackhawk", koji pripada Nacionalnoj gardi vojske Aljaske.

Kapetan helikoptera tvrdi da je zrakoplov bilo moguće identificirati na osnovu materijala pronađenog na licu mjesta, a dokazni materijal koji je osmočlana posada prikupila poslan je na daljnju analizu u Centralni laboratorij za identifikaciju JPAC na Havajima.

- Neki od dokaza su već nedvosmisleno povezani s ovom zrakoplovnom nesrećom - rekao je Jamie Dobson iz tima koji je pronašao ostatke zrakoplova.

U vrijeme nesreće, spašavanje zrakoplova i putnika su omele loše vremenske prilike, a nakon toga vlasti Aljaske više ih nisu mogle pronaći.

Globemaster II je u vojne zrakoplovne snage SAD-a uključen 1950., kao najveći trasnportni avion na svijetu.

Njegova prednja rampa za utovar tereta i zadnji stabilizator, kao i sposobnost da nosi 34 000 kg korisnog tereta, ili 200 putnika na sjedalima u dvije razine, učinili su ga glavnim velikim transportnim zrakoplovom američke vojske tijekom ranih 60-ih godina.

Ovaj avion sa četiri propelera kasnije je zamijenjen mlaznjakom C -141 "Starlifter", ali njegovo ime na nebu Aljaske još uvijek čuva C -17 "Globemaster II", koji se koristi u 517. transportnoj eksadrili baze "Emendorf-Richardson" u Anchorageu.

Prema riječima Tonje Anderson, koja radi na sadašnjem istraživanju pronađenog zrakoplova, a čiji je djed, avijatičar Isaac Anderson, bio jedan od poginulih 1952., avion se srušio s visine od oko 2400 metara, iznad planine Mount Gannett, prilikom leta iz zrakoplovne baze u Washingtonu do zrakoplovne baze u Anchorageu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:50