STOTINJAK SRETNIKA

VIDEO: LEVITIRA NAD PRUGOM Evo kako izgleda vožnja lebdećim vlakom koji juri brže od 500 kilometara na sat

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2014. u 09:55

cc

U Japanu je u probnu vožnju na liniji između gradova Uenohare i Fuefukija u subotu pušten superbrzi vlak koji juri lebdeći nad tračnicama.

Zovu ga maglev, s obzirom da se koristi magnetskom levitacijom, a na prvoj probnoj vožnji koja je bila otvorena za javnost, postigao je brzinu nešto veću od vrtoglavih 500 kilometara na sat.

U vlak se ukrcalo sto sretnika koji su uspjeli kupiti kartu, a tijekom vrlo kratkog putovanja (udaljenost između dvaju gradova je 40-ak kilometara), na zaslonu unutar vlaka mogli su vidjeti brzinu kojom se vlak trenutno kreće.

Trenutni superbrzi japanski vlakovi jure do 320 kilometara na sat, a probne vožnje magleva nastavit će se još osam dana. Nije poznato kada bi trebali biti pušteni u redovni promet, ali zna se da bi svaki maglev trebao imati 16 vagona i primat će oko tisuću putnika.

Inače, brzinski rekord kada su vlakovi u pitanju drži francuski TGV, koji je tijekom eksperimentalne vožnje dosegnuo brzinu od gotovo 575 kilometara na sat. Doduše, TGV ne lebdi, nego se kreće po tračnicama.

Izdvajamo