ZIMA U TROPIMA

VIDEO: MEĆAVA NA HAVAJIMA! Snijeg zameo dva najviša vrha na tropskom otočju, palo ga je više od 90 centimetara, padat će i dalje

 Screenshot / YouTube

Temperature oko nule i pokoji centimetar snijega nikoga u Hrvatskoj ne bi iznenadio u ovo doba godine. No, ako živite na Havajima, onda bi vas upozorenje o nadolazećim snježnim olujama moglo itekako iznenaditi.

Kako piše BBC, u dijelovima države Havaji proglašeno je upozorenje državne meteorološke službe jer je u proteklih nekoliko dana napadalo 90 centimetara snijega. Stručnjaci se slažu da snijeg nije neuobičajena pojava u tropskim Havajima s obzirom da najviši vrh prelazi 4.000 metara, no rijetko ga bude više od 10-20 centimetara.

Snijeg najviše pada oko dva najviša vrha na otoku - Mauna Kea i Mauna Loa dok su druge dijelove zemlje pogodile obilne kiše, a temperature na tim mjestima iznose oko 20°, pišu američki mediji.

Meteorolog Matt Foster rekao je za Los Angeles Times da na Mauna Kei i Mauna Loi može padati snijeg pet, šest puta godišnje, ali rijetko prelazi pola metra. Dodao je i da se nerijetko dogodi i da cijele zime ne padne ni pahulja snijega.

Prema prognozama snijeg na Havajima padat će još nekoliko dana, a očekuju se snježne oluje zbog kojih će neke ceste sigurno biti zatvorene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33