JUTARNJI U HAAGU

VIDEO Mladić u sudnici PRIJETIO obiteljima žrtava iz Srebrenice, prešao je prstom preko vrata!

Mladić (70), koji je optužen za genocid počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995., progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce, pojavio se u sudnici ICTY-a i nakratko zapljeskao sucima. Zločinačka namjera bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba bila je etnički očistiti Bosnu i Hercegovinu, poručio je u uvodnim riječima tužitelj
 AP

NOVO >>> 14:20 - Iznošenje optužnice tužitelja za danas je gotovo. Iznošenjem optužbi o zločinima počinjenim u Srebrenici, nastavit će se sutra u devet i trajat će tri sata.

U ovom trećem dijelu tužitelj je pustio videosnimak vožnje u automobilu, u kojem se čuje i razgovor Ratka Mladića i njegovog prijatelja Lešića. Mladić tijekom te vožnje, između ostaloga, kaže: "Svaki put kada se vozim pored Sarajeva stanem da ubijem nekoga."

Dok se prikazivao taj isječak, Ratku Mladiću se na licu ocrtao osmijeh. Promijenio je boju lica, ali se nastavio smijati, javlja Al Jazeera.

U 13 sati mu je jedan od dvojice čuvara pružio novu čašu vode i lijek. Neko vrijeme je Mladić tabletu držao u ruci i pogledavao prema galeriji.

Kao da se želio uvjeriti da ga nitko neće vidjeti. I kada je tabletu stavio u usta, napravio je to kao da želi to prikriti - počešao se ispod nosa, prešao rukom preko cijelih usta kao da se obrisao, javlja Al Jazeera.

13:25 - Predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić rekla je dopisniku agencije Anadolija iz Haaga da se Mladić, nakon što su podignuti zastori, nekoliko puta okrenuo prema njima, pokazivao srednji prst i rukom prelazio preko prednjeg dijela vrata izražavajući želju za klanjem.

"Na njegove prijetnje klanjem ja sam mu pokazala da on ima lisice i da "svira klavir“. Svi smo burno reagirali. Sudac nas je zamolio da ne pridajemo važnost Mladićevim provokacijama, a njemu je zaprijetio da to više ne radi“, rekla je Subašić dopisniku Anadolije, javlja Al Jazeera.

"Mladić nam je poručio da će nas Srbi ponovo klati. Krvnik Balkana se nije pokajao. On je sada oporavljen i takvim ponašanjem potvrđuje da je spreman na nove zločine“, kazala je Subašić. "Sve me to vratilo u '95. godinu. Krvnik je poslao poruku svojim ljudima da je ponosan na ono što je radio. Mi majke smo možda očekivale da će pokazati neko pokajanje, a vidjele smo mu oči pune krvi i mržnje. Ali, mi ostajemo dostojanstvene. Nama je lakše da živimo s boli nego da pripadamo zločinačkim organizacijama. Ja sam ponosna majka, a on je krvnik. Stići će njega kazna, i na ovom i na onom svijetu“, poručila je predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

11:10 - Predsjedavajući sudac Alphonse Orie zbog svega je upozorio da će, ukoliko se "nepristojna komunikacija" između publike u galeriji i optuženog nastavi "bez obzira tko je inicira", na staklo između sudnice i publike biti navučen zastor, javlja B92.

11.01 SNJEŽANA PAVIĆ IZ HAAGA U sudnici je među i tridesetak obitelji žrtava, većinom žene iz Srebrenice. Stražari ih stalno dolaze smirivati jer negoduju u pola glasa, komentiraju postupak i svađaju se s Mladićem gestama preko neprobojnog stakla. On im je pokazivao naslovnicu knjige o kralju Petru, a u jednom trenutku prešao prstom preko vrata, kao da prijeti!

10:50 - Tokom suđenja tužilaštvo će, posljednji put pred Haškim sudom, pokušati dokazati i tvrdnju koja je oborena svim dosadašnjim presudama bosanskim Srbima - da se zločini koji su se dogodili širom Bosne, a ne samo u Srebrenici, mogu kvalificirati kao genocid. Taj najteži zločin, prema važećoj optužnici protiv Ratka Mladića, izvršen je i nad Hrvatima, prenosi B92 .

10.30 - Mladić je zatražio pauzu, a sudac je prekinuo izlaganje na 25 minuta.

10:25 - Strateški ciljevi bili su da se bosanski Srbi zauvijek razdvoje od Hrvata i Muslimana, odnosno da se napravi koridor Krajina - Srbija. Zauzimanje Bosne započelo je ulaskom Arkanovih tigrova u Bijelinu, od tada je više od desetak općina stavljeno pod srpsku kontrolu, a krajem svibnja 1992. Mladić je sudjelovao u bombardiranju Sarajeva - rekao je tužitelj Groome.

Ni ovo suđenje, bez sumnje jedno od najznačajnijih u povijesti haškog tribunala, nije moglo proći bez spominjanja Slobodana Miloševića, koji je, po ocjeni tužitelja Grooma, bio "Karadžićev menadžer" i čovjek koji je utjecao da JNA stane na stranu Srba u Bosni.

JNA, koja je trebalo čuvati sigurnost svih građana SFRJ stavljena je u službu političkih lidera Srba, dodao je tužitelj i naveo da je JNA podijelila skoro 52.000 komada oružja bosanskim i krajiškim Srbima, a SDS oko 17.000.

- Civili su ciljani samo zato što su bili druge nacionalnosti, a ne Srbi. Napadnuti su u koordiniranom i pažljivo planiranom napadu. Negdje su se ti napadi pretvorili u genocid - rekao je tužitelj.

Kao primjere tih zločina, tužitelj je naveo progon i ubojstva Muslimana širom BiH 1992., ubojstvo tisuća muslimanskih zarobljenika u Srebrenici u ljeto 1995., streljanje šestorice srebreničkih muškaraca i dječaka u Trnovu i topnički napad na sarajevsku tržnicu Markale u kolovozu 1995. godine.

Podsjetio je da je u Tnovu ubijen i 16-godišnji Dino Salihović, kojemu su na snimci zločina počinitelji govorili da će "umrijeti nevin".

- Do trenutka kada su Mladić i njegove trupe ubile tisuće u Srebrenici, oni su dobro uvježbani u vještini ubijanja i efikasni u etničkom čišćenju - kazao je tužilac, dok je general Mladić slušao bezizražajnog lica, prenosi Blic.

10:20 - Na suđenju se nastavlja govoriti o planu lidera bosanskih Srba da etnički očiste BiH i naprave Republiku Srpsku. Tužitelj je potanko obrazložio nekoliko točaka Mladićevog plana.

10:10 - Tužiteljstvo je pustilo snimku Mladićevog iskaza na kojem se vidi njegov stav prema zločinima.

- Situacija je u našim rukama, tko drži teritorije, taj crta i karte. I narod i njegova vojska iscrtala je mape Republike Srpske - rekao je tom prilikom Mladić.

- Zamisli koje stoje iza krajišnikove karte pretočeni su u ciljeve. Ciljevi su prvi put predstavljeni 12. svibnja 1992. godine. Istog dana osnovana je vojska Republike Srpske, a Ratko Mladić je postavljen za zapovjednika glavnog štaba - zaključio je tužitelj.

9:45 Predstavnik Tužiteljstva nastavlja iznositi uvodnu riječ, objašnjavajući kontekst raspada SFRJ. On je rekao kako je Miloševićev cilj bio da se nasilno podijeli Bosna i izvrši etničko čišćenje BiH, prenosi B92. Srbi, koji su živjeli u enklavama i onako su bili zaplašeni pred početak rata u BiH, a političko rukovodstvo Srba ih je dodatno plašilo riječima da će ih neprijatelj napasti, silovati im žene, ubijati djecu, samo zato jer su Srbi.

Tužiteljstvo zatim objašnjava i ulogu Karadžića u stvaranju nove srpske države unutar BiH. Karadžić je imao dva plana, kaže predstavnik Tužilaštva, prvi deo plana imao je geogfraski deo, teritoriju koja je trebalo da se osvoji, ako treba i silom, a drugi je imao etničku komponentu, liniju koja će odvojiti Srbe od ostalih.

Političko rukovodstvo Mladiću je dalo ovlaštenja da sprovede na terenu mape, tj linije srpske države, koje je napravio Momčilo Krajišnik, kazao je tužitelj.

9:35 - Mladić (70), koji je optužen za genocid počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995., progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce, pojavio se u sudnici ICTY-a i nakratko zapljeskao sucima.

- Da bi se razumjele otužbe protiv Mladića mora se razumjeti cijeli kontekst događaja koji je doveo do raspada SFRJ i etničkog čišćenja koje je zatim nastupilo. Osim Slovenije, ostale republike bile su etnički mješovite. Najbitnija je etnička mješovitost BiH, kazao je predstavnik Tužiteljstva, koji je pokazao mapu sa etničkim sastavom BiH. "Cilj je bio razbiti BiH i napraviti državu Srba u njoj... Mladić je rekao, kada je to čuo, da ljudi nisu pijuni niti ključevi da se mogu premještati. To je lako reći, a teško učiniti - rekao je predstavnik Tužiteljstva.

....................................................................................................

ZAGREB - Suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, ipak će početi danas pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu. Početak suđenja bio je neizvjestan zbog dva zahtjeva obrane za odgodom početka suđenja.

Mladićeva obrana u proteklih je nekoliko dana podnijela dva zahtjeva da se početak suđenja odgodi.

U prvom zahtjevu, podnesenom u petak, tražila se odgoda suđenja zbog navodne pristranosti člana sudskog vijeća Alphonsa Orieja čije se izuzeće traži, a u drugom zahtjevu podnesenom u ponedjeljak tražila se odgoda za šest mjeseci uz tvrdnju da Tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokaze obrani.

Sudsko vijeće jučer je odbilo zahtjeve obrane.

Tužitelji bi danas trebali iznijeti uvodne riječi dok će obrana svoje uvodne riječi iznijeti na početku dokaznog postupka obrane. Tužitelji bi prvog od svojih 140 svjedoka trebali izvesti 29. svibnja. Mladić je optužen za genocid u BiH počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. godine, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror nad stanovnicima Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Mladić je prije godinu dana u Srbiji uhićen nakon 16 godina skrivanja, a o krivnji po optužnici odbio se izjasniti te je Sud umjesto njega zabilježio da se ne osjeća krivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:51