NEVRIJEME U RUSIJI

VIDEO Moskva: U zračnim lukama se potukli bijesni putnici i osoblje

Moskva na udaru majke prirode: nakon kaosa zbog požara prošlog ljeta, kolaps zbog ledene kiše izazvao žestoke prosvjede
 AP

MOSKVA -

u Rusiji mogle bi dobiti i sudski epilog: nakon što su previsoke temperature za ovo doba godine prouzročile otkazivanje 200-tinjak letova na aerodromima oko ruske prijestolnice, predsjednik Dmitrij Medvedev zatražio je istragu o događajima koji su izazvali bijesne prosvjede putnika.

Veliko klizalište

Naime, ledena kiša, krivac za pomutnju, pala je u subotu umjesto snijega i vlasti uhvatila posve nespremnima za rješavanje prometnih problema u kojima se našla cijela zemlja, a posebice glavni grad.

Zbog sloja leda koji je obložio ceste i zračne piste, a od Moskve napravio veliko klizalište, oglasio se i premijer Vladimir Putin upozoravajući da će ‘biti još lošeg vremena’. Tisuće građana završile su u bolnicama zbog ozljeda izazvanih padovim na ledu.

No, situacija je bila najgora u dvije najveće moskovske međunarodne zračne luke, Domodedovu i Šeremetjevu, gdje su u protekla tri dana zaglavile tisuće putnika. Domodedovo je, tvrde putnici, ostalo bez ventilacije, dolazilo je do prekida opskrbe vodom u toaletima, a dugo nije bilo ni struje. Nisu im osigurane ni hrana ni voda. Na prilaznim cestama kolone su bile duge i 20 kilometara, pa su mnogi putnici bili prisiljeni prespavati na aerodromu. Tamo se bez ograničenja pušilo, a voda u bocama prodavala se za 16 dolara. Taksisti su tražili po 300 dolara za 40-minutnu vožnju do Moskve.

Odleđivanje aviona

Zbog tankih živaca izbilo je i nekoliko tučnjava među putnicima, a na YouTubeu je osvanula snimka stotinjak osoba koje sjede na podu aerodroma Šeremetjevo i zaposlenicima skandiraju: “Sramota”. Aerodromsko osiguranje gleda ih smijući se i ne čini se da se previše brinu zbog uzrujanih klijenata. Neki i dalje čekaju, bez informacija, na polazak, iako se nebo nad Rusijom danas razvedrilo. Direktor zračne luke se pak danas opravdavao da je do zastoja došlo zato što je odleđivanje zrakoplova trajalo po sat i po, a ne uobičajenih 20 minuta.

New York se odmrzava

Nebo koje se danas razvedrilo nad sjeveroistokom SAD-a otkrilo je zaleđenu i promrzlu istočnu američku obalu. Jedna od najsnažnijih snježnih oluja koju pamti New York pozatvarala je tu svjetsku metropolu u ponedjeljak, baš kad su se Njujorčani spremali vratiti na posao nakon Božića. Tri glavne zračne luke bile su zatvorene čitav dan, a dijelovi New Yorka ostajali su bez struje dok je haralo nevrijeme pa su neki putnici u drugim prijevoznim sredstvima veći dio dana ostali zatočeni na svom putu kući, primjerice u podzemnoj željeznici. Mećava je danas krenula put Kanade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:54