OTOK NA NOGAMA

VIDEO: NADZORNE KAMERE SNIMILE POSLJEDNJE TRENUTKE RUSKOG ŠPIJUNA PRIJE TROVANJA Dva policajca završila u bolnici, otkriven identitet i djevojke

 

Ruski državljanin protekloga vikenda pronađen je onesviješten na klupici pokraj jednoga šoping centra u britanskom gradu Salisburyju.

Kako je utvrdila policija, on i njegova pratilja bili su izloženi nepoznatoj supstanci i sada su oboje u kritičnom i po život opasnom stanju.

Kako pišu britanski mediji, riječ je o Sergeju Skripalu, 66-godišnjem pukovniku kojega je Moskva osudila za špijunažu vlastite države u korist Velike Britanije.

Prolaznica Freya Church koja je ih je vidjela na klupici za BBC je ispričala:

- Ona je bila naslonjena na njega i izgledala je onesviještena, a on je činio neke neobične pokrete, gledao je u nebo. Izgledali su oboje kao da su konzumiralo nešto žestoko.

Salisbury Police Cordon today - Ziizi in Castle Street - Sergei Skripal, 66, is critically ill at Salisbury District Hospital after being found unconscious in the Wiltshire city yesterday. Onlookers said he was found shaking on a bench along with a woman aged in her 30s, said to be known to Mr Skripal. Police declared a
Profimedia, Eyevine

A police tent in Salisbury at the spot in The Maltings shopping centre where former Russian double agent Sergei Skripal was found critically ill by exposure to an unknown substance., Image: 365228045, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Prema najnovijim informacijama, britanski mediji su izvijestili kako je riječ o njegovoj kćeri Juliji (33), koja živi u Rusiji, ali je bila u posjetu ocu.

Policija je jučer zbog incidenta zatvorila talijanski restoran Zizzi kao mjeru opreza, jer sumnjaju da su oboje ili jedan od njih ondje večerali prije incidenta. Također, policija je na nekoliko lokacija u gradu blokirala prilaze te je potpuno izolirala dio u intenzivnoj jedinici bolnice u Salisburyju u kojemu su smješteni Skripal i njegova kći. U policiji kažu da na paru nisu našli nikakve vidljive fizičke ozljede.

Također, procurile su snimke nadzornih kamera, koje prikazuju Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju kako prolaze ulicom na lokaciji između restorana Zizzi u kojemu su večerali i klupice gdje su pronađeni u nesvjesti.

Zanimljiva je i vijest da su dvojica policajaca, koji su se bavili slučajem, primljena su u bolnicu zbog lakših simptoma no ubrzo su pušteni doma.

Također, jedan djelatnik Hitne pomoći koji je pružao prvu pomoć onesvještenima, zadržan je u bolnici.

Policija tvrdi kako ovaj incident nije povećao rizik za zdravlje građana, no ukoliko osjete neobične zdravstvene tegobe, građani se mole da kontaktiraju Hitnu pomoć.

Kako piše Daily Mail, pukovnik Scripal živi u kući vrijednoj gotovo 400.000 eura, a vjeruje se da je doživio dvostruku obiteljsku tragediju. Njegov sin (43) umro je prošle godine u Sankt Peterburgu, nakon što je primljen u bolnicu zbog problema sa jetrom, a pet godina prije toga Skripalova je supruga umrla od raka.

Policija od nedjelje poslijepodne čuva njegovu kuću u Salisburyju , a susjedi kažu da ju je kupio 2011., godinu prije nego što mu je izgubio suprugu Ljudmilu.

- Živio je ondje sa svojim sinom i njegovom partnericom. Nismo s njima puno razgovarali, ne znam čime su se bavili. Živio je ondje sa svojom ženom, ali ona je poginula u prometnoj neseći, rekao je jedan susjed.

- Kada je doselio organizirao je zabavu na koju je pozvao sve susjede. Nismo znali da je bio špijun, ali definitivno se isticao, moglo se zaključiti da je Rus, ispričao je drugi susjed.

Umirovljeni ruski obavještajac osuđen je u Rusiji 2006. godine na 13 godina zatvora zbog špijunaže u korist Britanije. Konkretno, teretili su ga da je britanskoj agenciji MI6 odao identitete svojih ruskih kolega koji su bili na tajnim zadacima diljem Europe.

Rusi su tada tvrdili da je Skripal za odavanje podataka dobio 100.000 američkih dolara, a da je s Britancima u dosluhu bio još od 90-ih godina prošlog stoljeća.

On je bio jedan od četvorice obavještajaca koje je Moskva razmijenila prije odsluženja cijele kazne i poslala ga u Ameriku, koja je Rusiji zauzvrat predala deset svojih zatvorenika, spavača osuđenih za slična nedjela.

Former Russian spy Anna Chapman is seen after a meeting of the commission on economic modernization and technological development of the Russian economy, at the Skolkovo Innovation Centre outside Moscow December 14, 2010.  REUTERS/Sergei Karpukhin  (RUSSIA - Tags: POLITICS SCI TECH) - GM1E6CE1O0J01
REUTERS
Anna CHapman

Skripal je nakon toga otišao u Britaniju i dobio azil, a nastanio se u Salisburyju. Među ruskim obavještajcima protjeranima iz SAD-a bila je i Anna Chapman, kći diplomata koja je nakon razmjene zatvorenika plijenila pozornost u svjetskim medijima te je proglašavana najljepšom ruskom špjunkom. Svoj atraktivni izgled i popularnost je obilato koristila te se među ostalim slikala za nekoliko erotskih časopisa. Među njezinim obožavateljima bio je i Vladimir Putin.

Policija ovaj slučaj zasad ne smatra terorističkim činom no u britanskim medijima provlači se teza kako bi, ako se dokaže da je riječ o namjernom trovanju, ovo mogla biti osveta bivših kolega Skripalu koji je razotkrio identitet mnogih ruskih agenata.

Utvrdi li se da je Skripal otrovan, njegov bi slučaj mogao biti svojevrsna repriza slučaja Aleksandra Litvinenka, još jednog bivšeg ruskog špijuna koji je 2006. godine otrovan radioaktivnim polonijem. Litvinenkova udovica Marina za Telegraph je izjavila da incident podsjeća na ono što se dogodilo njezinu mužu, ali za potvrdu nedostaje puno informacija: 'Mora se doznati o kojoj je supstanci riječ, je li radioaktivna?'

AP podsjeća da je u izvješću objavljenom 2016., britanski sudac napisao da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno odobrio Litvinenkovo ubojstvo koje su izvele ruske sigurnosne službe. Ruski predjednik Vladimir Putin jednom je rekao: 'Izdajice uvijek dočekaju ružan kraj. Obično zbog alkohola ili droga, na ulici'.

Odnosi između Velike Britanije i Rusije su poprilično zatgnuti nakon ubojstva bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006. godine, istiću britanski mediji. Podsjetimo, Litvinenko je umro tri tjedna nakon ispijanja otrovanog čaja u luksuznom londonskom hotelu Millennium i vjeruje da su ga polonijem 210 otrovala dvojica ruskih agenata, Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun. Otrovan je rijetkim radioaktivnim izotopom polonija 210.

Upotreba radioaktivne supstance, koja se može proizvesti samo u nuklearnom reaktoru, snažni je indikator da je u ubojstvo bio uključen politički vrh. Međunarodna tjeralica izdana za Lugovoja i Kovtuna još uvijek je na snazi iako Rusija uporno odbija izručenje dvojice osumnjičenih.

Gavin Williamson, britanski ministar obrane, upozorio je jučer, govoreći u Donjem domu parlamenta, na neprijateljske namjere Vladimira Putina te pozvao Veliku Britaniju da odgovori na prijetnju koju predstavlja Rusija. Smatra da je Kremlj zauzeo puno agresivniji stav prema Britaniji u zadnjih 12 mjeseci te da njegova zemlja ne bi smjela sjediti prekriženih ruku.

- Svjedočimo jačanju vojnih snaga na Istočnoj fronti i u kontekstu svega što se događa zadnjih godina moramo odgovoriti na tu prijetnju. Moramo znati što Putin čini sa vojnim snagama, upozorio je Williamson.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson danas je na sjednici Donjeg doma parlamenta rekao kako postoji zabrinutost u javnosti kako slučaj Skripala i njegove kćeri podsjeća na Litvinenka. Istaknuo je da će Vlada odgovoriti na odgovarajući i odlučan način ako se dokaže da je Rusija umiješana u incident.

Kremlj spreman surađivati s Britanijom u istrazi o bivšem ruskom špijunu

Kremlj je u utorak priopćio da je spreman surađivati s Velikom Britanijom ako ona zatraži pomoć u istrazi incidenta oko bivšeg ruskog dvostrukog agenta Skripala.

"Nitko nam nije uputio takav zahtjev", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara jesu li britanske vlasti zatražile pomoć od ruskih. "Moskva je uvijek otvorena za suradnju".

Zamoljen da komentira nagađanja britanskih medija da je Rusija otrovala Skripala, Peskov je rekao: "Nije im dugo trebalo".

Nazvavši taj incident "tragičnom situacijom", kazao je da Kremlj nema informacije o tome što se dogodilo.

"Nemamo informacije o tome koji bi mogao biti razlog (incidenta), što je ta osoba radila i s čime bi to moglo biti povezano", istaknuo je Peskov.

Također je rekao da ne zna je li Skripal službeno i dalje ruski građanin.

Veleposlanstvo Rusije u Londonu zanijekalo je sumnje da je ovaj incident 'planirana akcija ruskih službi sigurnosti'. Zabrinuti su zbog napisa u britanskim medijima vezano za hospitalizaciju Skripala te ističu kako se oslučaj koristi kako se bacila ljaga na Rusiju.

- Način na koji britanski mediji opisuju situaciju izaziva ozbiljnu zabrinutost, kazao je glasnogovornik veleposlanstva. "Britanski mediji pokreću novu fazu proturuske kampanje", ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:33