POVEZUJE SJEVER I JUG

VIDEO: NAJDUŽI TUNEL NA SVIJETU KONAČNO OTVOREN ZA PROMET Gradio se 17 godina, dug je 57 kilometara, a stajao je gotovo 11 milijardi eura

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.12.2016. u 15:39

Najduži tunel na svijetu koji je izgrađen u Švicarskoj a treba omogućiti bolju povezanost sjevera i juga Europe, otvoren je za promet u nedjelju, objavile su švicarske savezne željeznice.

Tunel nazvan GBT (Gotthard Base Tunnel) između Zuericha i Lugana dug je 57 km i prolazi kroz planinu Sveti Gothard u Alpama.

"Božić je!", rekao je Andreas Meyer, direktor švicarske željeznice a prenijela je agencija ATS, nakon prvog prolaska putničkog vlaka koji je iz Zuericha pošao u 6.09 sati po srednjoeuropskom vremenu i stigao u Lugano u 8.17 sati.

Tunel je u lipnju otvorio švicarski predsjednik Johan Schneider-Ammann, u društvu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, njemačke kancelarke Angele Merkel, tadašnjeg talijanskog premijera Mattea Renzija i austrijskog kancelara Christiana Kerna.

A passenger train of Swiss railway operator SBB leaves the northern gates of the NEAT Gotthard Base Tunnel, the world's longest train tunnel, during a test run, near the town of Erstfeld, Switzerland November 14, 2016. REUTERS/Arnd Wiegmann - RTX2TK10
Arnd Wiegmann / REUTERS
 

Na izgradnji tog željezničkog tunela radilo se 17 godina, a stajao je gotovo 11 milijarda eura.

Novi koridor Rajna - Alpe izravno povezuje Sjeverno more sa Sredozemnim, od rotterdamske do genovske luke.

Tunelom će svakodnevno prometovati 260 teretnih vlakova brzinom 100 km/h i 65 putničkih koji mogu ići do 200 km/h.

Poslije ovog tunela, najduži na svijetu su Seikan u Japanu (53,9 km) i tunel ispod La Manchea između Francuske i Velike Britanije (50,5 km).

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo