IZNENADIO SEIZMOLOGE

VIDEO Nakon 115 godina probudio se novozelandski vulkan: Oblak pepela omeo je zračni promet

Znanstvenici ne mogu odrediti je li jučerašnja blaga erupcija samo izoliran događaj ili tek najava većih i jačih erupcija
 AP

Mount Tongariro , jedan od tri vulkana koji se nalazi u središtu novozelandskog Sjevernog Otoka , aktivirao se jučer nešto prije ponoći. Taj je vulkan posljednji puta eruptirao prije 115 godina, a jučer je uz glasne eksplozije izbacivao pepeo, kamenje i paru.

Nitko nije ozlijeđen, no od oblaka vulkanskog pepla ometen je lokalni zračni promet. Nakratko su i zatvorene ceste zbog smanjene vidljivosti, no već su ponovno otvorene.

- Ugledao sam prekrasan, ogroman oblak i baš kad sam pomislio da bi mogao biti vulkanski, zabljesnuo je u narančastom svjetlu. Prizor je stvarno bio impresivan, ispričao je jedan mještanin za novozelandske medije.

AP

Znanstvenici ne mogu odrediti je li jučerašnja blaga erupcija samo izoliran događaj ili tek najava većih i jačih erupcija. Priznali su i da ih je vulkan iznenadio, jer, unatoč očitavanjima seizmološke aktivnosti, erupciju ipak nisu očekivali.

Mount Tongariro je visok 1.978 metara i popularno je planinarsko odredište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:41