IZNENADIO SEIZMOLOGE

VIDEO Nakon 115 godina probudio se novozelandski vulkan: Oblak pepela omeo je zračni promet

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.08.2012. u 09:48

AP

Znanstvenici ne mogu odrediti je li jučerašnja blaga erupcija samo izoliran događaj ili tek najava većih i jačih erupcija

Mount Tongariro , jedan od tri vulkana koji se nalazi u središtu novozelandskog Sjevernog Otoka , aktivirao se jučer nešto prije ponoći. Taj je vulkan posljednji puta eruptirao prije 115 godina, a jučer je uz glasne eksplozije izbacivao pepeo, kamenje i paru.

Nitko nije ozlijeđen, no od oblaka vulkanskog pepla ometen je lokalni zračni promet. Nakratko su i zatvorene ceste zbog smanjene vidljivosti, no već su ponovno otvorene.

- Ugledao sam prekrasan, ogroman oblak i baš kad sam pomislio da bi mogao biti vulkanski, zabljesnuo je u narančastom svjetlu. Prizor je stvarno bio impresivan, ispričao je jedan mještanin za novozelandske medije.

Znanstvenici ne mogu odrediti je li jučerašnja blaga erupcija samo izoliran događaj ili tek najava većih i jačih erupcija. Priznali su i da ih je vulkan iznenadio, jer, unatoč očitavanjima seizmološke aktivnosti, erupciju ipak nisu očekivali.

Mount Tongariro je visok 1.978 metara i popularno je planinarsko odredište.

Izdvajamo