75 MRTVIH, 200 NESTALIH

VIDEO: NESTVARNE SCENE Snimka iz kamiona podno Fuega najbolje oslikava moć vulkana, ali cijela Gvatemala slavi hrabrog policajca i 'čudo od djeteta'

 
 youtube screenshot

U nedjeljnoj erupciji vulkana Fuego u Gvatemali poginulo je 75 osoba, a gotovo 200 je nestalo, objavili su u srijedu dužnosnici. Po Institutu za forenziku, 75 osoba poginulo je u toj katastrofi, nakon što su otkrivena još dva tijela u utorak. Dosad su identificirane samo 23 osobe.

Sergio Cabanas, direktor nacionalne agencije za upravljanje prirodnim katastrofama kazao je u utorak novinarima da se 192 osobe, čijim imenima i mjestom stanovanja raspolaže, "smatra nestalima" od nedjelje.

U erupciji je ozlijeđeno 46 osoba te evakuirano 3271.

Katastrofa je na različitim razinama pogodila ukupno 1,7 milijun Gvatemalaca.

U ponedjeljak, dan nakon vulkanske erupcije obalu Gvatemale je pogodio potres jakosti 5,2 stupnja. Epicentar je bio u Pacifiku na dubini od deset kilometara, objavio je američki geološki centar.

U potresu nije bilo žrtava.

Strašna moć vulkana najbolje se može vidjeti iz videa koji je snimljen iz jednog kamiona u trenucima kada se erupcija dogodila. Vozač je primijetio da mu se približava golemi oblak pepela, a u pozadini se mogao čuti uspaničeni glas.

- Moramo bježati, ide prema nama. Idemo!

Vozač se polukružno okrenuo nasred ceste, ali ubrzo ga je progutao oblak pepela.


Iz svih tih tragičnih događaja iz Gvatemale ipak je stigla i jedna pozitivna priča. Naime, na društvenim mrežama procurila je snimka iz sela San Miguel Los Lotes kako hrabri policajac iz ruševina i pepela vadi živu i zdravu bebu! Lokalni mediji su ovo spašavanje proglasili velikim čudom, jer je zapravo nevjerojatno da je beba ostala potpuno neozlijeđena u jednoj od najvećih prirodnih katastrofa u povijesti Gvatemale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:04