STRASTVENI PUŠAČ

VIDEO: NEVJEROJATNA SCENA S KOLODVORA USRED NOĆI Vlak se zaustavio samo kako bi bi Kim zapalio cigaretu

 
Kim Jong Un s cigaretom
 Screenshot: YouTube

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un u utorak je doputovao u vijetnamsku prijestolnicu Hanoi, gdje će se u srijedu i četvrtak održati novi susret sjevernokorejskog čelnika i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trump bi u Hanoi trebao doputovati u utorak navečer.

Iako se čini logičnim da bi na tako veliki put otišao zrakoplovom, Kim Jong Un zazire od zračnog prijevoza te se u Vijetnam uputio svojim glasovitim vlakom, kojeg je svojedobno koristio i njegov otac.

Tako je Kim dionicu od 4000 kilometara prevalio tek za 70 sati, umjesto za maksimalno pet koliko bi mu trebalo avionom. Nije stoga čudno da je punašni vođa napravio i poneku pauzu na dugom i iscrpnom putovanju. Jedna od tih bila je u kineskom Nanningu, a kratki odmor diktatora su zabilježile i kamere.

Kako se vidi na snimci, Kim je izašao na stanicu oko 3:30 ujutro te kao strastveni pušač odmah posegnuo za cigaretom i s velikim guštom zapalio. Uz njega je bilo nekoliko ljudi - supruga Ri Sol-ju razgovarala je s jednom drugom ženom na stanici, dok je Kim pričao sa svojim prvim diplomatom, Ri Yong-hoom.

Sestra Kim Jong Una je pak stajala pokraj svojeg brata s ogromnom kristalnom pepeljarom u kojoj je sjevernokorejski vođa gasio cigarete. Nakon kratkog stajanja svi su se vratili u oklopljeni vlak te nastavili put prema Vijetnamu.

Kim Jong-un se u konačnici iskrcao se iz svog vlaka maslinasto zelene boje u željezničkoj stanici u Dong Dangu, mirnom vijetnamskom gradiću uz granicu, gdje su ga dočekali vijetnamski školarci. Nakon toga je produžio za Hanoi gdje će se sastati s Trumpom.

Kim izbacio američke novinare iz hotela

Isprva se činilo da je riječ o sjajnome potezu u važnoj političkoj šahovskoj partiji: sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rezervirao je isti hotel u kojemu tijekom sastanka u Hanoiju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom odsjedaju i novinari koji prate Bijelu kuću.

Južnokorejski mediji i stručnjaci pozdravili su ga kao "odvažnu i promišljenu strategiju" koja će Kimu omogućiti da američkoj sedmoj sili otkrije više o sebi. "Izlažući svaki svoj korak američkim medijima i kamerama, Kim Jong Un možda želi poslati snažnu poruku o tomu da je odlučan u svojoj želji da poboljša veze sa Sjedinjenim Državama", rekao je sjevernokorejski stručnjak iz Instituta Sejong, Cheong Seong-chang prije Kimova dolaska u Hanoi.

Međutim, nekoliko minuta pošto je Kim u utorak stigao na vijetnamsku graničnu postaju, vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da hotel "Melia Hanoi", u kojemu je boravak rezervirao Kim Jong Un, neće ugostiti američki press-centar, odnosno stotine američkih novinara zadužene za praćenje summita.

U manje od 24 sata od te informacije, press-centar Bijele kuće premješten je u zajednički prostor namijenjen svim novinarima i smješten u palači Viet Xo, golemom zdanju iz sovjetskog razdoblja koje se nalazi nekoliko blokova od hotela Melije.

Nije poznato što je sa smještajem novinara koji su rezervirali sobe u Meliji. Reuters podsjeća da su izvjestitelji i ostali gosti hotela u kojemu je Kim boravio tijekom prvoga summita s Trumpom u Singapuru prošle godine morali biti na dovoljnoj udaljenosti od sjevernokorejskog vođe, a mobitele i kamere morali su skloniti u džepove dok se Kim sa suradnicima kretao hotelom. Gosti koji su ga uspjeli fotografirati, slike su morali izbrisati.

U hotel Meliju je, nekoliko dana prije Kimova dolaska, doputovao njegov bliski suradnik Kim Chang Son, koji je sa suradnicima hotel detaljno pregledao.

U ponedjeljak je zaposlenik hotela Reutersu kazao da je na trećem katu hotela u potpunosti spreman press-centar za novinare Bijele kuće te da je kat ispod čitava plesna dvorana hotela rezervirana za rad sjevernokorejskoga izaslanstva.

I sve je dobro funkcioniralo dok se Kim nije iskrcao iz vlaka. Za početak, Reutersov izvjestitelj izbačen je iz predvorja hotela neposredno prije Kimova dolaska. U startu je bilo teško povjerovati u to da je riječ o sjajnome i mudrom potezu, komentirao je Cheong. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:30