SNIMKA IZAZVALA ŠOK

VIDEO: 'NIKADA GA NE BIH MIJENJAO ZA BIJELI ŠTAP, ON MI DAJE NEOVISNOST' Mučan incident: Slabovidnog mladića i njegova psa vodiča istjerali iz dućana

 
Artur i Loya
 Facebook

Video u kojem muškarca oštećena vida i njegova psa vodiča izbacuju iz jednog supermarketa u Francuskoj izazvao je pravu buru na društvenim mrežama.

Arthur Aumoite objavio je video svojeg odlaska u kupovinu u outlet Monoprix s vjernim psom Loyom. Snimka prikazuje zaposlenika trgovine koji govori muškarcu da on i pas moraju napustiti trgovinu iz 'higijenskih razloga'. Nakon toga dolazi do svađe te naposljetku trgovac tjera Aumoitea i njegova psa van.

Incident je snimila treća osoba koja je bila u Aumoiteovoj pratnji.

Kad mu je trgovac pristupio, Aumoite mu je pokušao objasniti da pas po zakonu ima pravo ući u trgovinu ako je pas vodič te mu pokazao i dokument koji to dokazuje.

No, trgovac je sve to ignorirao i rekao mu da ni jedna životinja ne smije u dućan iz 'higijenskih razloga'.

Situacija je eskalirala kad je Aumoite odbio izaći, požalio se da je diskriminiran i rekao trgovcu neka pozove policiju. Nakon nekoliko minuta, trgovac je doslovno izgurao Aumoitea iz dućana dok je zaštitar uhvatio psa i izbacio ga van.

Nakon što je objavljen na Facebooku, video je pogledan više od milijun puta. Video su na svojim stranicama objavile i francuska udruga za pse vodiče i udruga slijepih i slabovidnih te su kazali kako je ovo eklatantan primjer diskriminacije.

O incidentu je Aumoite napisao: 'Loya svugdje ide sa mnom, u bolnicu, kupovinu… Daje mi mnogo veselja i neovisnosti. Tog psa nikada ne bih zamijenio za štap.'

Iz trgovačkog lanca Monoprixa Aumoiteu su uputili javnu ispriku zbog načina na koji su ga tretirali njihovi zaposlenici. U priopćenju se navodi da Monoprix 'snažno osuđuje' incident te se dodaje da se kompanija već dugi niz godina bori s raznim oblicima diskriminacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:17