RATNI KAOS

VIDEO: NOĆAS OPET RAKETIRANI CILJEVI U SIRIJI, TKO JE NAPAO VOJNU BAZU U HOMSU? Sirijci srušili devet projektila, američka vojska tvrdi: 'Nisu naši'

 
Snimke ranijih napada na zračnu luku Shayrat; noćašnji napad projektilima
 Reuters/YouTube

Sirijska protuzračna obrana odgovorila je na napad projektilima u pokrajini Homsa, čiji je cilj bila zračna baza Shayrat u ponedjeljak navečer, javlja sirijska državna televizija.

Sirijska televizija objavila je snimke rušenja projektila, ali nisu međutim objavili tko je mogao ispaliti te projektile.

Pentagon je objavio da na tom području noćas nije bilo aktivnosti američke vojske.

I medijski servisi Hezbolaha objavili su u utorak ujutro da je Sirija presrela tri projektila ispaljena na vojnu bazu Dumair, sjeveroistočno od Damaska. Sirijski državni mediji pak uopće nisu spomenuli napad na Dumair. Oporbene snage tvrde da se zračna luka Dumair koristi kako bi se vratio nadzor nad Ghoutom.

Najnovije tvrdnje stižu nakon savezničkih udara na tri lokacije u Siriji koje su uslijedile kao odgovor na napad kemijskim oružjem u predgrađu Damaska.

Zračna baza Shayrat bila je meta prošlogodišnjih udara američkih snaga kao osveta za kemijski napad koji je usmrtio barem 70 ljudi, uključujući djecu, na pobunjenički grad Khan Sheikhoun.

Na upit o napadu projektilima, glasnogovornik izraelske vojske kratko je odgovorio: 'Takva izvješća ne komentiramo'.

Izrael je ranije običavao gađati sirijske vojne ciljeve, uključujući vojne konvoje ili iransku paravojsku koja se bori s Al-Assadovim snagama.

Podsjetimo, četvero pripadnika iranske vojske ubijena su početkom mjeseca u zračnim napadima na zračnu bazu T4 u Homsu. Sirija i njezini saveznici Iran i Rusija okrivili su Izrael za taj napad.

SAD, Francuska i Britanija napali su u subotu u zoru sirijske lokalitete povezane s programom kemijskog oružja.

Napad je izveden nakon navodnog kemijskog napada na Dumu prije tjedan dana u kojem su poginuli deseci ljudi.

Sirija niječe da posjeduje i koristi kemijsko oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:22