ZOOM TURNEJA

VIDEO: NOĆNI ŽIVOT NESTAO, ŠKOLE ZATVORENE, OTKAZANA I NOVA GODINA Specijalni izvještaj iz grada koji nikad ne spava: 'Bez maske nikuda'

Razgovor je dio serijala zoom chatova Borisa Vlašića s Hrvatima u svijetu o iskustvima njihovih zemalja u doba pandemije koronavirusa
 Profimedia, Jutarnji list

Tajland je usprkos ogromnoj populaciji od oko 69 milijuna stanovnika uspio zadržati relativno malen broj zaraženih - oko 2500 - i vrlo malen broj smrtnih slučajeva, 33 do jučer.

Prije deset je dana uveden policijski sat, jučer je uvedena i zabrana prodaje alkoholnih pića na deset dana, dućani s osnovnim životnim potrepštinama su otvoreni, isto kao i ulični dućani, ali su zatvorene škole i druge obrazovne institucije; školovanje je sad online.

Veliki praznik, proslava budističke Nove godine je otkazana, autobusne veze između provincija su prekinute kako se velik broj radnika iz Bangkoka ne bi vraćao u provincije odakle potječu.

Premijer Tajlanda, bivši general koji je prije šest godina u vojnom puču preuzeo vlast, vrlo rigidno upravlja zemljom koja je sada, zbog koronavirusa, potpuno zatvorena. Jedini letovi su oni interventne prirode, zbog vraćanja stanovnika u Tajland.

- Ljudi te čudno gledaju ako si na ulici bez maske, a cijene su im u zadnjih mjesec dana ozbiljno skočile. Paket od 15 maski košta 10 dolara, dok je član vlade završio u skandalu s preprodajom maski i zaštitne opreme Kini - opisuje Hrvoje Hranjski, novinar Associated Pressa koji radi i živi u Bangkoku.

Mjere sigurnosti su vrlo stroge, iako se javni promet održava, a spominje se i uvođenje totalnog policijskog sata, što će ovisiti o širenju koronavirusa u toj azijskoj zemlji, opisuje Hranjski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:51