EKOLOŠKA SVIJEST

VIDEO: NORVEŽANI GRADE NAJVIŠI DRVENI NEBODER NA SVIJETU Imat će čak 18 katova, bit će otporan na vatru, a smješten je kraj jezera

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2018. u 16:39

youtube screenshot

 

Norveška je završila konstrukcijski okvir najvišeg nebodera od drveta na svijetu, k tome ekološki prihvatljivog i otpornog na vatru.

Drveni neboder Mjos bit će smješten u blizini istoimenog jezera koji se nalazi od oko 100 kilometara sjevernije od Osla.

Visok 85,4 metra, imat će 18 katova.

Investitori kažu da se uz korištenje drva koji je obnovljiv materijal može reducirati zastupljenost ugljikovog dioksida, suprotno od betona koji je osnovni materijal stambenih zgrada u gradu.

"Drvna gradnja nam pomaže da dišemo u boljem svijetu", rekao je poduzetnik Arthur Buchardt, dodajući da je započeo projekt jer je bio inspiriran Pariškim klimatskim sporazumom. 

Graditelji kažu da će zgrada biti otporna na vatru jer je drvo laminirano ljepilom i može izgorjeti jedino ako je kontinuirano izloženo vatri.

Kada se otvori u ožujku 2019., neboder će nadvisiti svog "suparnika", zgradu Treet (na norveškom drvo) koja je visinom od 49 metara držala rekord kao najviša drvena građevina na svijetu. Nalazi se u Bergenu.

Mjos će sadržavati stanove, unutarnji bazen, hotel, urede, restoran i zajedničke prostorije.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo