AGRESIVNA BORBA PROTIV ZLOČINA

VIDEO: NOVA METODA BRITANSKIH POLICAJACA U BORBI PROTIV KRIMINALACA ŠOKIRALA JAVNOST 'Djeluje opasno, ali naši policajci su prošli specijalnu obuku'

 
 Screenshot / YOUTUBE

Djelatnici londonske Metropolitanske policijske službe (MPS) svojim službenim vozilima udaraju motorizirane lopove kako bi smanjili broj razbojstava i srodnih kaznenih djela počinjenih uz pomoć motora, mopeda i sličnih vozila, piše Sky News.

Iz MPS-a kažu da će se protiv lopova na motorima "boriti u svakoj prilici", pa čak i kada lopovi opasno voze, skidaju kacige i krinkama mijenjaju svoj izgled. Policija želi promijeniti uvriježeno i među građanima rašireno mišljenje da lopove koji skidaju kacige i ne staju kada im se to kaže pušta da pobjegnu.

S tim na umu, MPS je objavio i video u kojem se može vidjeti kako se djelatnici policije sudaraju s vozačima motora. Policija naglašava da takve pothvate izvode vozači koji su prošli posebnu edukaciju te kažu da se nadaju da će objavom tog video obeshrabriti motorizirane lopove.

Ova akcija MPS-a dolazi nakon što je nedavno porastao broj kaznenih djela u kojima su korišteni mopedi. Policija navodi da kriminalci s ukradenim motociklima voze po nogostupima i kradu mobitele, ručne torbe i druge dragocjenosti, a znaju ih koristiti i kao vozila za bijeg nakon počinjenog zločina.

Iz policije kažu da je novi pristup rezultirao padom broja kaznenih djela koja su počinjena uz pomoć motora i mopeda. Ove je godine od siječnja do listopada počinjeno 12.419 takvih kaznenih djela. Radi usporedbe, 2017. godine u istom je periodu počinjeno 19.455 takvih kaznenih djela. Broj kaznenih djela krađe mopeda također je u padu. Ove ih se godine dogodilo 8.261, dok su se prošle godine dogodila 12.192 takva kaznena djela.

Zapovjednica Amanda Pearson kaže da su u MPS-u zadovoljni jer su uspjeli smanjiti broj počinjenih kaznenih djela. "Nastavit ćemo s radom, a na raspolaganju imamo cijeli niz tehnika koje može primijeniti kako bismo ulice Londona držali sigurnima", dodaje. "Naša je poruka jasna: ući ćemo u trag svima koji su rade kaznena djela s motorima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:07