FINANCIJSKI UDAR

VIDEO: NOVAC PADAO S NEBA Amerikanci pustili snimku napada na ISIS-ovu banku, bacili su dvije bombe, milijuni se razletjeli po cijelom Mosulu

 CJTF Operation Inherent Resolve

Američko je ministarstvo obrane u petak objavilo deklasificiranu snimku zračnog napada na banku Islamske države u Mosulu, u kojoj su 11. siječnja, prema tvrdnjama Pentagona, uništeni milijuni novčanica namijenjenih za plaće džihadista na bojišnicama diljem teritorija pod kontrolom ISIS-a.

Snimka nema zvuka, a prikazuje trenutak u kojem dvije bombe pogađaju zgradu, nakon čega zrakom počinju letjeti nebrojene novčanice, koje su završile po obližnjim ulicama i na krovovima drugih objekata.

Sa snimke, jasno, nije moguće razaznati o kojoj se valuti radi, a ni Amerikanci to nisu otkrili u svojim izvješćima. Jedino što su tvrdili jest da su uništeni 'milijuni'.

'Bio je to dobar napad. Procjenjujemo da je opelješio ISIS za milijune dolara', izjavio je za CNN general Lloyd Austin, šef američkog središnjeg zapovjedništva. 'A u kombinaciji sa svim ostalim napadima na ISIS-ova naftna i plinska postrojenja, na njihove kanale distribucije te na ekonomsku infrastrukturu i različite izvore prihoda, budite sigurn da itekako osjete manjak sredstava', zadovoljno će general.

Napomenuo je kako ovo nije bio prvi udar na ISIS-ov trezor.

'ISIS treba taj novac za plaće svojih boraca, za regrutiranje novih ljudi i za provedbu svojih raznih malignih aktivnosti. Znate, od početka govorimo da ćemo ISIS pobijediti tako što ćemo im morati oduzeti mogućnost da imaju pristup resursima', dodao je general Austin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:51